20.07.2021 — 16:10

Земельна реформа у запитаннях і відповідях

З 1 липня в Україні розпочався важливий етап земельної реформи: відтепер громадяни можуть в повному обсязі скористатися свої правом власності на земельну ділянку та за потреби – продавати або купувати землю. Станом на 20 липня в Хмельницькій області вже укладено 49 угод купівлі продажу на понад 50 га землі.

Але для того, щоб гарантовано скористатися цією можливістю та не наразитися на шахрайські дії, потрібно добре знати ключові положення нової реформи. Отож, продовжуємо роз’яснювати найпоширеніші питання.

➡Як громаді обчислити площу або проінвентаризувати польові дороги та укласти договори оренди?

✅Потрібно звернутися до сертифікованого землевпорядника для виготовлення землевпорядної документації, зареєструвати ці земельні ділянки в Державному земельному кадастрі, а права на них — у Державному реєстрі речових прав, після чого можна передавати їх в оренду землекористувачам.

➡Чи мають переважне право на отримання земельної ділянки у власність жителі громади?

✅Ні, не мають.

➡ Які розширення повноважень сільської ради передбачено у сфері охорони та раціонального використання земель громади?

✅Згідно із Законом № 1423, відповідні положення якого набирають чинності 26 травня 2022 року, після затвердження комплексного плану просторового розвитку громади в разі прийняття радою відповідного рішення виконавчі органи відповідної громади можуть набувати повноваження зі здійснення державного контролю у сфері охорони та використання земель за дотриманням цільового призначення земельних ділянок, щодо самовільного зайняття та забур’янення.

➡ Чи можна отримати в оренду чи власність землі історико-культурного призначення?

✅Землі історико-культурного призначення передаються в оренду з урахуванням режимності використання таких земель, які передбачає Закон № 1423, і без зміни цільового призначення.