21.07.2021 — 11:51

За І півріччя на підприємствах, установах та організаціях області зареєстровано 541 нещасний випадок

Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області проводиться відповідна робота з виконання завдань щодо попередження виробничого травматизму та професійних захворювань.

«Виконання статутних функцій та обов’язків Фонду соціального страхування України щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаних умовами праці, а також надання роботодавцю практичної допомоги у постійному вдосконаленні ним форм і методів профілактичної роботи є одним із пріоритетних завдань управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області», – зазначає начальник управління Сергій Кіндзерський.

Протягом І півріччя поточного року на підприємствах, установах та організаціях області зареєстровано 541 нещасний випадок, за результатами розслідування яких складено акти за формою Н1/П (пов’язані з виробництвом), в яких потерпіло 543 застраховані особи, у т. ч. смертельно травмовано – 18.
Одним із дієвих та ефективних заходів профілактики нещасних випадків є процес їх розслідування, мета якого полягає у визначенні конкретних причин, що призвели до нещасного випадку, профзахворювання з метою попередження подібного.

За січень-червень 2021 року страховими експертами з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області та його відділень прийнято участь у роботі 1149 комісій з розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, у т. ч. у роботі комісій з розслідування гострих професійних захворювань-випадків інфікування медичних працівників та інших працівників на COVID-19, роботи яких пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження. Зазначені випадки розслідуються як гостре професійне захворювання згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2019 № 337.

З початку пандемії коронавірусної хвороби до управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області надійшло близько 1800 лабораторно підтверджених повідомлень про зараження інфекцією COVID – 19 медичних працівників.

Протягом двох кварталів 2021 року призначені комісії завершили розслідування гострого професійного захворювання медичних працівників у 1037 випадках. За результатами розслідувань складено 458 актів, пов’язаних з виконанням професійних обов’язків, та 579 актів – не пов’язаних.

Страховими експертами з охорони праці постійно проводиться цілеспрямована робота з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, надається всебічна допомога роботодавцям з організації роботи з охорони праці.

Протягом звітного періоду страховими експертами з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області та його відділень здійснено 112 перевірок стану профілактичної роботи щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці підприємств, установ та організацій, у ході яких виявлено 1235 порушень законодавства про охорону праці.

За результатами перевірок роботодавцям внесено 112 відповідних подань на усунення виявлених порушень. Значна увага приділяється опрацюванню та впровадженню системи управління охороною праці (СУОП) на підприємствах, установах та організаціях області. Саме через ефективність її функціонування напряму залежить стан виробничого травматизму та профзахворюваності.

Страховими експертами з охорони праці взято участь в опрацюванні та впровадженні СУОП на 173 підприємствах. Проведено 104 наради з питань охорони праці та профілактичної роботи, складено 3 протоколи про адміністративне правопорушення за несвоєчасне повідомлення або приховування нещасних випадків. Взято участь у роботі 421 комісії з навчання та перевірки знань з охорони праці працівників підприємств, установ та організацій.