04.08.2021 — 11:19

Недопущення втрат коштів Фонду соціального страхування України – є одним із пріоритетів роботи управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області

Фахівцями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області та його відділень проводиться систематична планова робота щодо забезпечення норм чинного законодавства та недопущення втрат коштів Фонду соціального страхування України.

Начальник управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський зазначає: «Одним із пріоритетів управління відповідно до покладених на нього завдань – є здійснення контролю за використанням роботодавцями страхових коштів Фонду соціального страхування України, веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання, застосування в установленому законодавством порядку фінансових санкцій та накладення адміністративних штрафів.

За результатами проведеної фахівцями управління та його відділень роботи протягом першого півріччя поточного року до бюджету Фонду соціального страхування України надійшло понад 510 тис. гривень».

Станом на 01 липня 2021 року на обліку в управлінні виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області перебувало 88306 страхувальників. У тому числі 30730 юридичних осіб, 57383 фізичні особи та 193 члени фермерських господарств.

Протягом звітного періоду фахівцями управління та його відділень проведено 472 перевірки страхувальників щодо правильності використання страхових коштів Фонду соціального страхування України, у тому числі 113 планових перевірок, 356 позапланових та 3 перевірки з інших підстав.

Позапланові перевірки проведені відповідно до заяв страхувальників про проведення перевірки, у зв’язку з припиненням страхувальника та виявлення за результатами камеральної перевірки даних про неправомірне використання коштів Фонду соціального страхування України.

За результатами перевірок винесено 207 рішень про повернення сум неправомірних витрат коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій. Загалом нараховано 446,1 тис. грн, з них сплачено страхувальниками області страхових коштів на суму 437,6 тис. гривень. Зокрема, суми неприйнятих до зарахувань витрат страхувальника за соціальним страхуванням – 289,4 тис. грн, штрафи за недотримання законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 147,6 тис. грн, кошти одержані від стягнення пені – 0,6 тис. гривень.

Станом на 01.07.2021 заборгованість страхувальників області зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України склала 3164,1 тис. грн, у тому числі:

– 248,7 тис. грн на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання по 57 страхувальниках, яка зменшилась протягом року на 23,6 тис. грн;

– 2915,4 тис. грн на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності по 171 страхувальнику, яка зменшилась протягом року на 440,8 тис. гривень.

Крім того, у першому півріччі 2021 року в області сплачено до Фонду соціального страхування України 19,1 тис. грн адміністративних штрафів, накладених на посадових осіб та громадян, 18,2 тис. грн капіталізованих платежів, 9,5 тис. грн добровільних внесків та інших надходжень відповідно до законодавства.