09.08.2021 — 16:56

Питання створення мережі спеціалізованих служб – на контролі Уряду

Сьогодні голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій та його заступник Володимир Юр’єв взяли участь у селекторній нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участю дружини Президента України Олени Зеленської. У ході заходу обговорено питання створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті.

Лише за минулий рік вдвічі більше звернень та в 4 рази більше засуджень за здійснення домашнього насилля зафіксовано в країні. Тож консолідація усіх гілок влади, аби зменшити прояви такого явища вкрай важливі.

Олена Зеленська зазначила, що Україна вступила до міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» та взяла на себе зобов’язання протидіяти домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Протидія домашньому насильству – одна з головних завдань держави, адже кожна людина повинна жити в безпечному середовищі, а обов’язок країни – забезпечити захист її прав.

Урядом затверджено програму запобігання та протидії домашньому насильству, а також визначено порядок та умови отримання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Загалом, для боротьби з таким явищем цьогоріч в Україні, за кошти субвенції буде створено мережу спеціалізованих закладів: у 125 громадах створять 28 притулків, 39 денних центрів, 58 консультативних служб та придбають 40 автомобілів для мобільних бригад.

Нагадаємо, що на Хмельниччині за рахунок субвенції будуть створені три притулки для  осіб, постраждалих від домашнього насильства, та мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим особам при них , один Денний центр соціально-психологічної допомоги особам та дві Спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Загалом на Хмельниччину відповідно до субвенції буде виділено 11 628 375 грн.