11.08.2021 — 13:17

Кількість нещасних випадків на виробництві збільшилась через профхвороби на COVID-19

Одним із пріоритетів роботи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області є виконання статутних функцій та обов’язків Фонду соціального страхування України щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаних умовами праці, а також надання роботодавцю практичної допомоги у постійному вдосконаленні ним форм і методів профілактичної роботи.

«Фахівцями управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області та його відділень постійно проводиться цілеспрямована робота з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, надається всебічна допомога роботодавцям з охорони праці», – зазначає начальник управління Сергій Кіндзерський. – «У разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання Фонд соціального страхування України здійснює для потерпілих відповідні виплати допомог та трахові виплати. Також за рахунок коштів Фонду соціального страхування України потерпілим на виробництві надаються медичні і соціальні послуги».

Протягом І півріччя поточного року на підприємствах, установах та організаціях області зареєстровано 541 нещасний випадок, за результатами розслідування яких складено акти за формою Н1, пов’язані з виробництвом, що в 9 разів більше порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Це зумовлено випадками інфікування медичних та інших працівників на COVID-19, роботи яких пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження та які розслідуються як випадки гострого професійного захворювання. Загалом у зазначених нещасних випадках потерпіло 543 застраховані особи, у т. ч. смертельно травмовано – 18.

За підсумками січня–червня 2021 року у структурі виробничого травматизму галузь охорони здоров’я продовжує складати абсолютну більшість випадків, а саме 479 потерпілих (або 88,2% від загальної кількості потерпілих осіб). Серед професій, робітники яких найчастіше травмувались/інфікувались на роботі, переважають медичні сестри (брати), молодші медичні сестри (брати) та молодші медичні сестри (брати) з догляду за хворими, сімейні лікарі.

Аналіз рівня виробничого травматизму по групі причин настання нещасних випадків свідчить, що найбільше травм різного ступеня важкості отримано через організаційні та психофізіологічні причини.
Серед організаційних причин переважають нещасні випадки, що трапились через невиконання вимог інструкцій з охорони праці, особисту необережність потерпілого та порушення вимог безпеки під час експлуатації транспорту.

До найпоширеніших видів подій, які призвели до нещасних випадків, відносяться падіння потерпілого під час пересування, дорожньо-транспортна пригода на дорогах загального користування та дія рухомих і таких, що обертаються деталей, обладнання, машин і механізмів.

Фонд соціального страхування України забезпечує страховий захист кожного працівника у разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Зокрема, фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності; допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності; одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та ін.

Також потерпілі на виробництві мають право на лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.