11.08.2021 — 14:45

Сервіс автоматичної оцінки вартості нерухомості evaluation.spfu.gov.ua створює нові можливості для громадян України

З 29 червня 2021 року Фонд державного майна запустив у дослідну експлуатацію Сервіс автоматичної оцінки об’єктів нерухомості (https://evaluation.spfu.gov.ua).

Зазначений Сервіс є альтернативною безкоштовною послугою, якою може скористатися будь-який громадянин України для отримання довідки про оціночну вартість об’єкту нерухомості для проведення тих операцій, які вимагають оподаткування.

Користування Сервісом буде зручним та доступним – потрібні лише доступ до мережі Інтернету та електронний цифровий підпис, який можна оформити через авторизовані центри сертифікації ключів.
Інструкцію з користування новим Сервісом розміщено за посиланням: http://www.spfu.gov.ua/userfiles/files/dovidka.pdf

Оцінити за допомогою нового Сервісу можна 18 типів майна (житлова нерухомість: житловий будинок, дачний (садовий ) будинок, квартира в малоповерховій житловій будівлі, квартира в багатоповерховій житловій будівлі, гуртожиток, комунальна квартира, апартаменти, житлове приміщення, котедж (будинок одноквартирний підвищеної комфортності), таунхаус, земельна ділянка; нежитлова нерухомість: адміністративна будівля або приміщення, промислова (складська) будівля або приміщення, торговельна будівля або приміщення, гараж, паркувальне місце у закритому паркінгу; об’єкти незавершеного будівництва: житлова забудова, нежитлова забудова).

Довідку про вартість нерухомості не мають права вимагати, якщо вона не потрібна відповідно до норм Податкового Кодексу. А потрібна вона виключно у випадках оподаткування доходів фізичних осіб від продажу, обміну або успадкування власного нерухомого майна.

Для правочинів може бути використана як довідка про оціночну вартість нерухомості, так і звіти професійних оцінювачів. Кожен громадянин може звернутися до професійного оцінювача, для визначення ринкової вартості конкретного об’єкта нерухомості – з урахуванням всіх його параметрів, які впливають на вартість.

Якщо звіт оцінювача про ринкову вартість знаходиться в межах 25% від даних Єдиної бази, він автоматично реєструється в базі, якщо ж відхилення перевищують 25% то він може бути поданий до Фонду державного майна на рецензування.

Рецензування звітів про визначення ринкової вартості відбувається з перевіркою дотримання професійними оцінювачами методології, визначеної стандартами оціночної діяльності, і за умови неухильного та професійного дотримання всіх вимог – звіт автоматично реєструється в Єдиній базі звітів.

Створення сервісу значно спростило та покращило процедуру направлення звітів про ринкову вартість нерухомості на рецензування до Фонду держмайна – відтепер це можуть робити не лише професійні оцінювачі, але й самі замовники оцінки в онлайн через Кабінет користувача Єдиної Бази.