12.08.2021 — 08:11

Дикі тварини мають утримуватись у належних умовах

На превеликий жаль з кожним роком зростає тенденція щодо утримання диких тварин, проте відбувається все це без відповідних на те документів. Великих і маленьких диких тварин можуть утримувати власники ресторанів, відпочинкових комплексів, громадських організацій чи фізичні особи.

І що жахає, багато хто активно популяризує цю практику в соціальних мережах, хоча більшість таких тварин потрапляють в Україну контрабандою, інших купують на незаконних розплідниках в Україні, а найгірше – майже всі власники взагалі не мають розуміння, як поводитися з цими тваринами й можливості утримувати їх у відповідних умовах.

Дикі тварини – це тварини, природним середовищем існування яких є дика природа, у тому числі ті, які перебувають у неволі чи напіввільних умовах з відповідними документами, що засвідчують законність їх вилучення з природного середовища.

Зауважимо, що статтею 8 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» передбачено, що утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Слід розуміти, що потрібно задовольняти їхні природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності тощо. Крім того, обов’язковою є наявність документів про законність придбання цих тварин, що робить багатьох власників порушниками.

Наша позиція – дикі тварини мають жити в природних умовах або в центрах реабілітації диких тварин!

З метою впровадження принципів гуманного ставлення до тварин та захисту їх від жорстокого поводження, просимо повідомляти про випадки утримання диких тварин у неналежних умовах та без відповідних на те документів Департамент природних ресурсів та екології облдержадміністрації за телефон (0382) 65-70-55.