12.08.2021 — 15:37

Відбулося загальнодержавне командно-штабне тренування з протидії лісовим пожежам

Останнім часом пожежі в екосистемах набули небачених масштабів в усьому світі. Головними чинниками таких загорянь є значне підвищення температури повітря в регіонах через зміни клімату, і, звісно ж, — людський фактор.

Тож, аби бути готовими до ймовірного розвитку таких подій, органи управління, підрозділи ДСНС спільно з лісокористувачами мають ретельно відпрацювати спільні дії з гасіння пожеж в екосистемах.

Так, 12 серпня відбулося загальнодержавне командно-штабне тренування з керівним складом територіальних органів ДСНС, Держлісагентства, інших центральних органів виконавчої влади, у сфері управління яких знаходяться ліси, облдержадміністрацій. Від Хмельниччини участь у заході взяли представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, керівники агролісогосподарських підприємств, а також керівництво Головного управління ДСНС області.

У режимі відеоконференції учасники тренування обговорили питання повноваження органів влади щодо протипожежного захисту екосистем, визначили загальний алгоритм спільних дій при гасінні лісової пожежі та ландшафтних пожеж на території об’єктів природно-заповідного фонду ( на території області загалом 179 таких об’єктів загальною площею майже 16 тис.га). Також було окреслено дії місцевих держадміністрацій у разі, якщо така пожежа набула ознак надзвичайної ситуації.

Під час практичної частини тренувань присутні відпрацювали дії щодо захисту населених пунктів від лісової пожежі, зокрема: створення протипожежних бар’єрів, забезпечення системою оповіщення, джерелами протипожежного водопостачання, технікою та обладнанням для ліквідації пожеж тощо.

Нинішній захід був досить інформативним та вагомим, адже правильно організована система управління під час гасіння лісової пожежі допоможе не допустити помилок, зберегти дорогоцінний час та швидко подолати вогняну загрозу. І при цьому не допустити ймовірних жертв та врятувати від полум’я якомога більше зелених насаджень.

За інформацією ГУ ДСНС України
у Хмельницькій області