28.08.2021 — 09:23

За 8 місяців поточного року в рамках Державної програми «Доступні кредити  5-7-9%» на Хмельниччині видали кредитів на понад 1 млрд

27 серпня під головуванням першого заступника голови ОДА Сергія Тюріна відбулася нарада з представниками територіальних громад та бізнесу регіону. До спільного діалогу також долучилися президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталія Бєлякова, директор Регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області Інна Бачинська, представники банків, які найбільше долучились до пільгового кредитування суб’єктів підприємництва.

На порядок денний виносилися питання про стан реалізації та перспективи Державної програми «Доступні кредити  5-7-9% та надання фінансово-кредитної підтримки суб’єктам малого підприємництва за рахунок коштів обласного бюджету.

Необхідно відзначити, що Державна програма «Доступні кредити  5-7-9%» була запроваджена Урядом за ініціативи Президента України на початку минулого року. Основною метою цієї програми була підтримка розвитку підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорту товарів та послуг, підвищення енергоефективності, впровадження інновацій та створення нових робочих місць.

Наразі 35 банків є партнерами програми, з якими Фонд розвитку підприємництва уклав угоди про співробітництво і які надають пільгові кредити підприємцям. З початку дії Програми, станом на 25 серпня цього року, в Україні видано кредитів на суму понад 58 млрд 850 млн грн. За напрямками найбільше коштів, зокрема 31 млрд грн, було спрямовано на антикризові цілі, 20,8 млрд грн становить рефінансування і 7,1 млрд грн залучено підприємцями на інвестиційні цілі.

“Програма є першою в новітній історії України, коли реальний підприємець може звернутись до банку та отримати кредит під доволі низьку відсоткову ставку від 5 до 9%, в залежності від визначених Урядом критеріїв. В минулому році наші підприємці отримали пільгові кредити на суму 600 млн грн. А за неповні 8 місяців поточного року цей показник становить вже понад 1 млрд 157 млн грн. Відтак, ми бачимо стійку позитивну динаміку кредитування малого і середнього бізнесу і сподіваємось, що реалізація цієї програми дозволить поліпшити фінансово-економічний стан суб’єктів підприємництва, сприятиме створенню нових робочих місць, збільшенню надходжень до місцевих та державного бюджетів”, – сказав Сергій Тюрін.