26.09.2016 — 17:38

На Ізяславщині успішно вирощують і переробляють гарбузове насіння

          Вирощування штирійського олійного гарбуза в Україні – це, якщо можна так висловитися, є інтелігентним напрямком сільськогосподарської діяльності. Адже – мінімум використання хімічних засобів, максимум органіки після збирання, збут, зорієнтований виключно на експорт.

Загальні об’єми виробництва насіння олійного гарбуза в Ізяславському районі на даний час не дуже великі. В ТОВ «Компанія Укрелітагро» (с.Михнів), що входить до ГК «ВІТАГРО», успішно займаються ним на високому сучасному рівні. Цей виробник, у новій для себе справі вирощування та первинної обробки гарбузового насіння, вже встиг досягнути успіху.

1

26 вересня перший заступник голови районної державної адміністрації Павло Ковальчук, начальник відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації Володимир Ткачук побували у товаристві і ознайомились із його роботою в даному напрямку.

«Напрямок вирощування та переробки гарбузового насіння в нашій компанії започаткувався у цьому році, – розповів директор ТОВ «Компанія Укрелітагро» Володимир Корнійчук. –   Керівництвом компанії прийнято рішення крім вирощування гарбузів, переробляти і продавати його самим. Було закуплено необхідну техніку: комбайни (їх в товаристві є вже три), валкоутворювачі (їх – два) В цьому році під гарбузи було відведено 852 гектари. З нуля збудували лінію за переробкою гарбузового насіння, яка включає в себе цехи миття, сушіння, очистки та котельню».

Також в ході спілкування П.Ковальчука, В.Ткачука із В.Корнійчуком було наголошено на тому, що виробництво насіння, якими б якісними не були селекція та обладнання, обов’язково має включати в себе грамотні агрономічні технології.

«Найкращими попередниками для гарбузів є зернові колосові та кукурудза, вони дають змогу добре підготувати ґрунт. А гарбуз і сам є добрим попередником під всі культури, адже після нього залишається вільне від хімії поле з великою кількістю органіки. Перерва між посівами в правильній сівозміні – 2-3 роки. Щодо обробітку ґрунту під гарбуз – восени робимо оранку і проводимо культивацію, і ще одну культивацію – навесні. Це значно зменшує кількість бур’янів. Оскільки насіння гарбузу продається за кордон, то до нього дуже суворі вимоги щодо залишку пестицидів – його не має бути, це в Європі ретельно перевіряють. Але добре, що цю культуру поки ні шкідники, ні хвороби особливо не турбують» – зазначив у спілкуванні Володимир Корнійчук.

2

Продовжуючи розмову Володимир Костянтинович акцентував на тому, що товариством закуплено і використовується вітчизняне обладнання: наприклад, сушильне придбали на Каховському експериментальному механічному заводі.

Тож, для того, щоб детально описати роботу з насінням, все розпочинається з процесу збирання. Першим етапом є скочування гарбузів у валки – щоб комбайн міг якісно і безперешкодно зібрати максимум врожаю. Валкоутворювач гарбузів причіпляють до трактора на передню навіску, а на задню навішують подрібнювач рослинних решток, який подрібнює стебла гарбузів та рослин, які виросли в період вегетації гарбуза. Після цього в поле заїжджає гарбузозбиральний причіпний комбайн, який подрібнює гарбуз та відокремлює насіння від м’якоті, поміщаючи його в спеціальний бункер. М’якоть лишається на полі в якості органічного добрива.

4Далі насіння відвозиться в цех, де воно миється в два етапи, поступає в спеціальні контейнери, де стікає вода, а потім відправляється на сушильні столи. На один стіл завантажується 10 тонн, а сухої речовини виходить 5 тонн. Після сушіння відбувається ретельна очистка, калібрування і, насамкінець, пакування в біг-беги. Потужність переробки складає наразі до 30 тонн мокрого насіння в зміну. В 2017 році товариством планується довести кількість сушильних столів до шести.

3

Знайомлячись із котельнею лінії переробки перший заступник голови районної державної адміністрації Павло Ковальчук зазначив на важливості того, що паливом для неї служить солома, яка на сучасному енергозберігаючому обладнані українського виробництва ТОВ «ЕВЕГРІНЕНЕРЖІ» (м.Харків) майже не дає шкідливих викидів в атмосферу. Це важливий момент, коли на відміну від традиційного газу або альтернативних безпаливних систем значно дешевше, по-друге – це без сумніву екологічно.

В.Кучерук