24.10.2016 — 17:51

Проблемні питання децентралізації та проект бюджету на 2017 рік обговорили в облдержадміністрації

Сьогодні в облдержадміністрації відбулося засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування в Україні “Пульс”, організоване Хмельницьким регіональним відділенням Асоціації міст України. У засіданні взяв участь т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник. Також на заході були присутні народні депутати України Сергій Мельник та Андрій Шинькович, координатор регіонального Офісу реформ Сергій Яцковський, міські голови міст обласного підпорядкування та голови окремих об’єднаних територіальних громад області.

6

Під час засідання були обговорені проблеми, з якими громади області стикнулися в процесі об’єднання, та шляхи їх можливого вирішення. Доповідачі акцентували увагу на питаннях нестачі кваліфікованих кадрів в ОТГ, відсутності контролю за прийняттям рішень органами місцевого самоврядування, бюджетних питаннях (відшкодуванні транспортних витрат на перевезення пільгових категорій, розмірі та порядку отримання освітньої та медичної субвенції, відсутність механізм контролю за використанням коштів ОТГ під час співфінансування окремих програм, недоліках у організації роботи системи “Прозорро” та багатьох інших.

2

Як підкреслив Валерій Олійник, в основному ці всі питання зумовлені недосконалістю нормативно-правової бази, відсутністю законно визначених механізмів окремих процесів, що відбуваються під час створення ОТГ. Зокрема, на сьогодні на державному рівні гальмується процес об’єднання декількох громад в області у зв’язку з тим, що до них повинні увійти міста обласного підпорядкування або населені пункти різних районів. Також повністю відсутній механізм приєднання населених пунктів до вже існуючих ОТГ.

1

Ще однією вкрай важливою темою, яку обговорили учасники засідання, був проект Держбюджету-2017. З цього питання з роз’ясненнями виступив директор Департаменту фінансів Сергій Пенюшкевич. Він окреслив основні нововведення у механізмах розподілу коштів між обласним, районними, міськими бюджетами та бюджетами ОТГ, що закладені у проекті Держбюджету на наступний рік, а також відповів на питання голів міст та об’єднаних тергромад.

4

У свою чергу Славутський міський голова Василь Сидор представив присутнім зауваження до проекту бюджету, які були розроблені спільно з іншими членами Асоціації міст області.

Народні депутати Андрій Шинькович та Сергій Мельник взяли активну участь у дискусії щодо всіх питань та пообіцяли, що  доповнення та зауваження, подані учасниками зустрічі, будуть обговорені на засіданнях комітетів Верховної Ради.

5

Зберегти

Зберегти

Зберегти