24.11.2016 — 18:19

Сьогодні область відвідав заступника Міністра охорони здоров’я України Роман Ілик

24 листопада з робочим візитом Хмельниччину відвідав  заступник  Міністра охорони здоров’я України Роман Ілик. В актовій залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Романович зустрівся із керівниками лікувально-профілактичних закладів Хмельницької області. Участь у заході взяли т.в.о.заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко, директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич, заступник Хмельницького міського голови Галина Мельник.

img_20161124_155742

Під час зустрічі з медичною спільнотою області заступник Міністра поінформував присутніх про суть програми «Доступні ліки» та відповів на запитання.

За словами Романа Ілика, Міністерство охорони здоров’я України має на меті провести у наступному році низку заходів у медичних закладах України, спрямованих на її реформування. Посадовець наголосив, що швидких результатів реформування чекати не варто, адже вона буде непростою і тривалою. За його прогнозами, перші відчутні результати країна побачить щонайменше за 3 роки.

dscn6518Роман Ілик назвав три ключові напрямки, які МОЗ має намір реалізувати уже з 2017 року. По-перше, запровадити превентивну систему охорони здоров’я, тобто більше уваги приділяти профілактиці, аби запобігти самій причині і можливому розвитку хвороби. По-друге, провести зміни в системі фінансування, які закладуть засади для страхової медицини. Такі зміни стосуватимуться первинної ланки охорони здоров’я. Роман Романович зізнався, що в Міністерстві прагнуть, щоб 80% хворих лікувалися на первинній ланці, як це відбувається у країнах Європи. А решта – за скеруванням лікаря – на вторинному і третинному рівнях.

img_20161124_154702Особливу увагу заступник Міністра звернув на проект «Доступні ліки», за допомогою якого Уряд прагне зняти тягар з населення в частині фізичної і економічної доступності лікарських засобів, адже зараз більше 90% медпрепаратів населення купує за власні кошти.

Реімбурсацію – часткове або повне відшкодування коштів за ліки планують ввести уже з квітня 2017 року. Для цього Кабінет Міністрів України ухвалив 2 відповідних нормативно-правових акти.

Проект «Доступні ліки» слід розуміти як економічну доступність, так і фізичну доступність медпрепаратів, бо ж ми розуміємо, що не у кожному селі є аптека. Частину ліків пацієнт буде отримувати за рецептом безкоштовно, а іншу– за невелику доплату.

До проекту реімбурсації Міністерство віднесло препарати від серцево-судинних недуг (це головна із причин смертності в Україні), від цукровому діабету другого типу (більше 1 млн. хворих і в 5 разів більше неінсулінозалежних діабетиків), а також бронхіальної астми (понад 200 тисяч хворих, більшість з яких – працююче населення).

Роман Ілик наголосив, що реімбурсацію будуть проводити по молекулі – міжнародній непатентованій назві, а не комерційній. Саме це вирізняє цей проект від тих, які проводили раніше. Перелік молекул – міжнародних непатентованих назв є обмеженим і входить до базового пакету, який рекомендує ВООЗ.

Крім того, заступник Міністра охорони здоров’я запевнив, що на громадському обговоренні перебуває проект «Національної політики у сфері лікарських засобів», який планують затвердити до кінця року. Це допоможе оновити національний перелік лікарських засобів.

Роман Романович наголосив, що результатом реформування галузі охорони здоров’я має стати однаково якісне надання медичної допомоги у всіх куточках нашої держави. Бо акцент робиться на дотриманні однакових стандартів у підході до лікування пацієнтів. До прикладу, у країнах Євросоюзу середня тривалість життя складає майже 81 рік. Україна, завдяки якісному реформуванню системи охорони здоров’я, прагне також наблизитися до таких показників.

img_20161124_151520Крім того, Роман Ілик поспілкувався зі студентами Хмельницького базового медичного коледжу, відповів на запитання представників засобів масової інформації краю, а також зустрівся зі спеціалістами, які проводять закупівлі лікарських засобів за міжнародними непатентованими назвами.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я

Зберегти