02.02.2016 — 09:18

У Кам’янці відкрили чергову котельню на твердому паливі

strichkaКам’янець-Подільський зробив черговий крок назустріч енергетичній незалежності. Так, 1 лютого в місті було запущено ще одну котельню, що зігріватиме кам’янчан теплом від альтернативного палива. Новий котел запрацював у котельні, що розташована по вул. Жукова, 2.

Здійснення почесної місії – перерізання святкової стрічки доручили першому заступнику голови обласної державної адміністрації Василю Процюку, голові Хмельницької обласної ради Михайлу Загородному, народному депутату України Володимиру Мельниченку, міському голові Михайлу Сімашкевичу, генеральному директору КП «Міськтепловоденергія» Валерію Гордійчуку. Завітали на урочисте відкриття й заступники міського голови, депутати міськради, представники виконавчого комітету та керівництво району.

foto 3«Я неодноразово наголошував, що лише завдяки тісній співпраці усіх щаблів влади, можна досягти вагомих результатів. Як приклад – реалізований проект модернізації котельні, яка працюватиме на твердопаливному котлі. Вдалося його втілити в життя  завдяки підтримці народного депутата Володимира Мельниченка та керівництва області, яке допомогло з коштами», – зазначив міський голова Михайло Сімашкевич.

Про те, що котельня у Кам’янці має стати прикладом для інших об’єктів наголосив перший заступник голови обласної державної адміністрації Василь Процюк: «Сьогодні маємо робити все можливе, щоб якомога менше використовувати газу та купувати його у східного сусіда. Переваги переходу на альтернативне паливо повинні насамперед відчути люди».

foto 2Довідково:

Завершення першої черги реконструкції котельні з переобладнанням котлів на альтернативні види палива стало ще одним успішно реалізованим КП «Міськтепловоденергія» проектом, що спрямований на заміщення газу. Переобладнаний котел потужністю 6 МВт працюватиме на твердому паливі (трісці деревини) і заміщуватиме споживання газу на 1,7 млн. м. куб. в рік. Вартість споживання такого об’єму природного газу сягає близько 14 млн. 600 тис. грн., тоді як вартість твердого палива становить близько 10 млн. грн.. Тож, завдяки реконструкції, економія на виробництві тепла котельнею сягне близько 5 млн. грн..

На переобладнання котла для роботи на твердому паливі було витрачено 10,7 млн. грн. Альтернативою газу для нього стане тріска деревини. Побачити як відбувається виробництво цього паливного матеріалу для модернізованого котла учасники церемонії урочистого відкриття мали змогу на власні очі. Процес перетворення дров’яних брусків на дрібний паливний матеріал гостям продемонструвала компактна машина для виробництва тріски, яка працюватиме на реконструйованій котельні. Зберігатимуть вироблене паливо в спеціально облаштованому механізованому складі палива підземного типу, а увесь процес подачі палива та роботи котла буде повністю автоматизованим.

 foto 1

І. Коханець

За матеріалами КП «Міськтепловоденергія».