05.02.2016 — 10:46

Лікарі області обговорили ситуацію з грипом та ГРВІ

IMG_2057

В зв’язку з наростанням епідемічного процесу розповсюдження грипу, гострих респіраторно-вірусних інфекцій та пневмоній серед населення області, перевищення показників захворюваності, 4 лютого 2016 року в Хмельницькій міській інфекційній лікарні відбулись заняття з лікарями області. На зібранні розглядали питання профілактики грипу і гострих респіраторних інфекцій, тактики ведення хворих з вірусними пневмоніями. Участь у нараді взяли лікарі-інфекціоністи, районні та міські терапевти, представники ЦПМСД, завідувачі терапевтичними (пульмонологічними) відділеннями стаціонарів та поліклінік, лікарі медицини невідкладних станів. Лекцію лікарям читали провідні лікарі міської інфекційної лікарні, обласний епідеміолог ДОЗ та головний позаштатний пульмонолог ДОЗ.

Учасники наради згадали про епідемію 2009 року, проаналізували ситуацію, що склалася сьогодні, докладно зупинились на протоколах лікування грипу та ГРВІ, розглянули ефективні схеми призначення противірусних препаратів, обговорили профілактику ускладнень та ін. Також обговорили питання вакцинації. Як наголосила головний лікар інфекційної лікарні Оксана Піддубна: «Потрібно вакцинуватись кожний рік, але треба враховувати актуальні штами грипу».
IMG_2053

За даними Головного управління Держсанепідслужби у Хмельницькій області, з початку епідемічного сезону (40-й тиждень 2015 р.), в області на грип та ГРВІ захворіло 103635 осіб (8% населення області), з яких 71% – діти до 17 років. За звітний період зареєстровано 264 особи з тяжкими формами гострих респіраторних інфекцій ускладненими пневмоніями. Госпіталізовано в стаціонари області 6165 осіб, з яких 66,8% – діти до 17 років.

На 03-му тижні 2016 року (з 18 по 24 січня) інтенсивний показник захворюваності на грип та ГРВІ в області зріс, в порівнянні з попереднім тижнем в 1,8 рази та перевищив пороговий рівень на 33,5% (в 1,3 рази). На 4-му тижні року (з 25 по 31 січня) відзначається подальший ріст захворюваності. Обласний інтенсивний показник склав 102,6 на 10 тисяч населення, при пороговому рівні – 71,2. Епідемічний поріг по області перевищено на 44,1% (в 1,4 рази). Інтенсивні показники захворюваності перевищили порогові рівні у містах Кам’янець-Подільський, Нетішин та у 15 з 20 районів. Загальна кількість вакцинованих проти грипу з початку епідемічного сезону в області лише 622 особи вакциною «Ваксігрип», у тому числі 392 медичних працівники (63%), 143 особи, що перебувають у спеціалізованих колективах (23%), 51 – персонал підприємств, установ, організацій (8%) та 36 інших осіб. При цьому 468 осіб щеплювались за кошти місцевих бюджетів, 116 – за кошти підприємств, 38 – за власні кошти.

Наше місто входить до 4 міст, з яких набираються матеріали та надаються до республіканської лабораторії СЕС.

При перших симптомах грипу та ГРВІ краще залишитись вдома, вживати багато рідини, підвищену температуру (більше 38,5° у дорослих, а у дітей до 38°) збивати лише Парацетамолом або Ібупрофеном, не можна вживати Аспірин, тому що при грипі Аспірин має негативні наслідки. Як наголосила головний лікар інфекційної лікарні, якщо блискавично піднімається температура, не збивається Парацетамолом, немає нежиттю та волого кашлю (тобто немає катаральних проявів), відчувається біль за грудинною, дискомфорт у горлі, світлобоязнь, ломота у тілі – необхідно негайно звернутись до лікаря.

 

М. Калина

За матеріалами Департаменту охорони здоров’я