22.03.2017 — 15:41

Посівна кампанія – 2017 на Кам’янеччині

Цьогоріч весна настала надзвичайно рано і при настанні сприятливих погодних умов аграрії Кам’янеччини розпочали посів ранніх зернових та зернобобових культур.

22 березня заступник голови райдержадміністрації Микола Чумак разом з начальником відділу агропромислового розвитку Надією Сузанською здійснили робочий виїзд до сільськогосподарського підприємства ТзОВ «Фірма «Династія», з метою обстеження площ посіву сільськогосподарських культур.

Обсіятися в стислі строки, поки дозволяє погода – так повідомив високопосадовцям агроном підприємства Анатолій Боднар. Він додав, що наразі розпочато посів ячменю та мають засіяти ще 70 га гороху, 200 га соняшнику та 250 га сої. Проте на підприємстві планують з роками зменшити площу посіву сої та перекваліфікуватися на горох. Причиною цього називають несприятливі посушливі кліматичні умови для вирощування сої.

У свою чергу директор  підприємства Олександр Боршуляк відмітив, що приємною подією для них стало оновлення машино-тракторного парку. За минулий рік вдалося придбати 2 трактори та сівалку.

Також сьогодні Микола Петрович зустрівся з директором ТОВ ВКФ «Агро – Еко ХХІ» Ярославою Бабій, яка продемонструвала роботи по боронуванню землі на її підприємстві. Ярослава Василівна розповіла, що цього року вони засіяли 8 сортів пшениці та на прикладі продемонструвала як гарно культура зійшла.

Загалом, станом на 22 березня всіма категоріями господарств району посіяно 972 га ранніх зернових, що становить 24% до прогнозу, зокрема  ярого ячменю посіяно 641 га, ярої пшениці – 230 га,  викосуміші – 67 га, вівса – 32 га та гороху – 2 га.

За оперативними даними одними з перших в Кам’янець-Подільському районі включились в посівну кампанію ТзОВ «Фірма «Династія», ПП «Калинський Ключ», ПП «Деметра 2010», ВК «Іскра 2007», ТОВ ВКФ «Агро – Еко ХХІ», ФГ «Еколан Плюс»,ФГ «Ювенга», ТОВ «Агродім Велес», ПП «САФ Колос».

Прогнозується, що вся посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2017 року по всіх категоріях господарств становитиме 74,7 тис.га. В тому числі, зерновими культурами планується засіяти 33,4 тис. га або 44,8%  всіх посівних площ, що майже на 500 га більше ніж в 2016 році.

 Посів ярих зернових культур прогнозується на площі 16,7 тис. га, в тому числі кукурудзи на зерно 12,1 тис. га, що на 350 га більше ніж в минулому році.

 Восени минулого року посіяно 16,7 тис. га озимих зернових культур, з них 15,7 тис.га озимої пшениці.

Площа посіву технічних культур становитиме 29 тис. га або 39,9 % в структурі посівних площ. Площа посіву сої – 15,1 тис.га, соняшнику – 8 тис. га, озимого ріпаку – 5,8 тис.га. Крім того, кормові культури займатимуть 8,5 % посівних площ або 6,4 тис. га, з них, 3,4 тис. га багаторічні трави.

Також господарствами Кам’янеччини в поточному році прогнозується посіяти 1,1 тис.га овочів та посадити 4,8 тис. га картоплі, що становитиме майже 8% посівних площ.

Для того, щоб забезпечити кращі умови росту і розвитку озимих культур аграрії здійснюють підживлення рослин мінеральними добривами. Станом на звітну дату підживлено 17,9 тис. га або 109 % площ озимих зернових та 6,1 тис. га, або 105 % озимого ріпаку. Окремі агроформування району провели підживлення озимих культур уже двічі.

Посіви озимих зернових культур, в основному, знаходяться в доброму та задовільному стані.  Дещо гірше  перезимували посіви озимого ріпаку, до 9 % площ знаходяться в слабкому та зрідженому стані.

Структура посівних площ в подальшому буде корегуватися в залежності від стану посівів озимих культур за рахунок  збільшення площ посіву ярих культур, зокрема кукурудзи на зерно, сої та соняшника.

За матеріалами Кам’янець-Подільської райдержадміністрації