25.04.2017 — 09:39

У Хмельницькому відкрився регіональний центр розвитку місцевого самоврядування

24 квітня у місті Хмельницькому відбулося урочисте відкриття Хмельницького регіонального центру розвитку місцевого самоврядування. Цей центр створений за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон). Окрім Хмельницького, на разі відкриття таких центрів відбулося у Кропивницькому та Полтаві. Надалі планується, що в першому півріччі 2017 року регіональні центри розвитку місцевого самоврядування будуть відкриті в усіх обласних центрах.


На урочистій церемонії відкриття були присутні заступник голови обласної державної адміністрації Валерій Олійник, перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, керівник відділу управління Програмою «U-LEAD з Європою» Віктор Ветцель,  директор Хмельницького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Сергій Яцковський, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, голови об’єднаних територіальних громад Хмельниччини.

 У вітальній промові Валерій Олійник підкреслив важливість цієї події для Хмельниччини.


“На даний час в області вже утворилось 26 ОТГ, які під час своєї діяльності стикаються з великою кількістю питань та проблем, у тому числі, нестачею кваліфікованих кадрів. Саме надання кваліфікованої допомоги представникам об’єднаних територіальних громад є одним із пріоритетних напрямків роботи регіонального центру. Наші голови ОТГ повинні дійсно відчути, що вони не залишені сам-на-сам із своїми проблемами. За вашою допомогою і допомогою наших європейських партнерів ця робота буде проводитися,” – наголосив посадовець.

Керівник відділу управління Програмою «U-LEAD з Європою» Віктор Ветцель зазначив, що програма «U-LEAD з Європою» – захід декількох донорів, що фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Ця програма підтримує український уряд в імплементації дуже важливої реформи децентралізації. Регіональні центри будуть надавати пряму безпосередню підтримку органам місцевого самоврядування, зокрема, практичні поради з організаційних питань в контексті децентралізації, питань регіонального розвитку, фінансового та бюджетного менеджменту, комунікацій, територіального планування тощо.

“Я думаю, всі ми розуміємо, що реформа децентралізації не може бути завершена за три-чотири роки. Тому створення місцевих центрів розвитку місцевого самоврядування є початком створення сталої стійкої організації, яка працюватиме і після завершення програми U-LEAD. Вона будуватиме спроможність України на центральному, регіональному та місцевому рівнях,”- підкреслив Віктор Ветцель.

Після урочистої церемонії перерізання символічної червоної стрічки учасники заходу обговорили проблемні питання та перспективи реформи децентралізації на Хмельниччині.

Довідково.

Хмельницька область є одним із лідерів процесу децентралізації та стала другою в Україні, яка рішенням позачергової сесії обласної ради від 28.05.2015р. №1-32/2015 схвалила Проект Перспективного плану формування територій громад Хмельницької області.

На момент розробки Перспективного плану в Хмельницькій області налічувалося усього 605 територіальних громад, з них: 568 сільських, 24 селищних та 13 міських рад. Схвалений обласною радою Перспективний план передбачав створення 54 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), проте розпорядженням КМУ було затверджено 40 спроможних ОТГ, в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 р. № 159-р передбачено 46 спроможних територіальних громад Хмельницької області.

В результаті проведеної роботи у 2015 році в Хмельницькій області утворилося 22 об’єднаних територіальних громади, в тому числі 5 міських: Волочиська, Дунаєвецька, Полонська; 10 селищних: Дунаєвецька, Війтовецька, Наркевицька, Новоушицька, Сатанівська, Летичівська, Меджибізька, Понінківська, Чорноострівська, Старосинявська та 9 сільських громад: Гуменецька, Колибаївська, Китайгородська, Маківська, Берездівська, Лісовогринівецька, Ганнопільська, Гвардійська, Розсошанська.

У 2016 році до переліку об’єднаних громад Хмельницької області долучились ще 4 – Чемеровецька селищна та Гуківська, Ленковецька, Судилківська сільські ОТГ.

Таким чином в Хмельницькій області за період 2015-2016 рр. відбулися вибори у 26 ОТГ, в результаті чого було об’єднано 41,2 % громад, що в кількісному виразі становить 249 громад з 605 запланованих. Загальна кількість населених пунктів, що увійшли до складу ОТГ становить 611 одиниць, а це 42,1% від усіх населених пунктів області.

Об’єднані територіальні громади займають 8926,181 км2, що становить 43,3% від загальної території Хмельницької області. Загальна чисельність жителів, що проживають на території об’єднаних громад – 434326 чоловік та складає 33,6% жителів області.

З 2016 року ОТГ перейшли на прямі міжбюджетні відносини, також чинним законодавством розширено дохідну базу місцевих бюджетів.

За 2016 рік надходження власних доходів місцевих бюджетів області зросли у 1,5 рази (на 1,2 млрд. грн.) порівняно з 2015 роком (з 2,4 млрд. грн. до 3,6 млрд. грн.).

Станом на 01.01.2017 року залишки коштів загального фонду місцевих бюджетів (на казначейському рахунку) склали 780 млн. грн.

За 2016 рік надходження загального фонду місцевих бюджетів ОТГ області (з урахуванням трансфертів з державного бюджету) склали 1372 млн. грн., що більше в разів порівняно з надходженнями 2015 року до бюджетів місцевих рад, які увійшли до складу ОТГ. Надходження власних доходів місцевих бюджетів ОТГ зросли в 3 рази (на 373 млн. грн.) порівняно з 2015 роком (з 183 млн. грн. до 556 млн. грн.).

Станом на 01.01.2017 року залишки коштів загального фонду місцевих бюджетів ОТГ (на казначейському рахунку) склали 165 млн. грн.

В 2016 році в державному бюджеті України була передбачена субвенція у розмірі 1,0 млрд грн. для 159 громад на формування інфраструктури ОТГ. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2016 року №200 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад» розподіл субвенції здійснюється залежно від площі території та чисельності населення.

Субвенція надавалася для створення, модернізації інфраструктури об’єднаної територіальної громади та може спрямовуватися на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, що належать до комунальної форми власності (у тому числі на виготовлення проектної та містобудівної документації).

ОТГ Хмельниччини отримали зазначену субвенцію у сумі 216372,6 тис. грн., якщо у відсотках, то така сума складає 21,6 % від загального обсягу субвенції по Україні.

За результатами річного виконання місцевих бюджетів більшість ОТГ ефективно скористалися коштами субвенції на формування інфраструктури.