19.05.2017 — 16:06

О Корнійчук: приємно відмітити, що Хмельниччина посіла 3 місце у рейтингу демократичного розвитку областей України

За підсумками 2016 року в ТОП-п’ять увійшли Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Сумська, Львівська області. Такі рейтинги оголошено під час презентації результатів вимірювання Індексу демократичного розвитку областей України.

   

У рамках проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізовано ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» (м. Чернігів) у співпраці з Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy (NED), було проведено комплексне дослідження та в результаті створено загальнонаціональний рейтинг демократичного розвитку областей України.

Такі дослідження виконувалося протягом листопада 2016 року – січня 2017 року в 24 областях України за виключенням тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей.

В методологію дослідження було включено 10 розділів, які охоплюють всі аспекти суспільного життя, що мають відношення до оцінки рівня демократії. Це такі сфери, як: «Стан реалізації громадсько-політичних прав людини», «Соціально-економічний стан», «Громадська активність і самоорганізація громадян», «Стан засобів масової інформації», «Міжетнічні та конфесійні відносини», «Політична активність, діяльність партій, організація і проведення виборів», «Децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування», «Рівень безпеки, органи правопорядку», «Корупція», «Якість роботи державних адміністрацій на регіональному рівні».

Зокрема, Хмельниччина у загальному рейтингу посіла 3 місце, що у відсотковому еквіваленті – 3,40%.

Аналізуючи кожен розділ у рейтинговій таблиці варто зазначити, що Стан реалізації захисту прав людини, зокрема стан правосуддя – 1 місце (3,61%), Соціально-економічний стан – 5 місце (3,45%), громадська активність і самоорганізація громадян – 1 місце (3,78%), стан ЗМІ – 2 місце (3,40%), Міжетнічні та конфесійні відносини – 4 місце (3,66%), політична активність, партії, вибори – 2 місце (3,64%), децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування – 2 місце (3,44%), діяльність державних адміністрацій – 2 місце (3,44%), рівень безпеки, органи правопорядку, поліція, прокуратура – 4 місце (2,92%), корупція – 8 місце (2,46%).

Загалом, Хмельниччина посіла 3 місце у рейтингу областей за складовими індексу демократичного розвитку регіонів України.