19.06.2017 — 10:13

Відбулася семінар-нарада з головами об’єднаних територіальних громад Хмельниччини

16 червня під головуванням заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника відбулася семінар-нарада з головами об’єднаних територіальних громад Хмельниччини. Участь в семінарі взяли також директор Хмельницького відокремленого підрозділу установи “Центр розвитку місцевого  самоврядування” Сергій Яцковський, заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації Світлана Пасічник, перший заступник ГУ ДСНС в області Дмитро Бондар, начальник Управління Держпраці в області Олексій Глушаков та представники Управління Держказначейства в області.

Під час семінару Світлана Пасічник ознайомила голів ОТГ з інформацією щодо основних підсумків використання субвенції  з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад в цілому по Україні та області, зокрема, про основні напрямки впровадження проектів, недоліки та помилки, які необхідно врахувати при розробці та реалізації проектів у 2017 році.

За даними управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації, у 2016 році ОТГ Хмельницької області за рахунок коштів субвенції з державного бюджету у загальній сумі 204,2 млн.грн. впровадили 195 інфраструктурних проектів та довели свою спроможність вирішувати самостійно питання місцевого значення і свою здатність нести відповідальність за прийняті рішення.

Постановою КМУ від 7 червня 2017 р. № 410 затверджено розподіл у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад  у сумі 1500,0 млн.грн. на 366 ОТГ України. На 26 ОТГ Хмельницької області передбачено спрямувати 167,031 млн.гривень.

Як зазначила Світлана Михайлівна, основні завдання, які стоять зараз перед об’єднаними громадами, – розробити проектні заявки відповідно до затверджених планів соціально-економічного розвитку громад та подати їх для отримання висновків облдержадміністрації та  міжвідомчій комісії при Мінрегіоні України.

Про ініціативу Мінрегіону щодо створення Центрів безпеки громадян в ОТГ присутніх поінформував перший заступник ГУ ДСНС в області Дмитро Бондар. За його словами, існуюча система безпеки сільських територій не дає змоги в повному обсязі виконувати покладені на завдання з реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, забезпечення належного рівня безпеки життєдіяльності населення, його захисту від надзвичайних ситуацій, пожеж та інших небезпечних подій.

Так, за останні роки фактично ліквідована система добровільних пожежних команд сільськогосподарських підприємств. З огляду на зазначене, а також зміни, що відбуваються в державі у зв’язку з децентралізацією влади, реформуванням системи безпеки і оборони держави, передачею окремих повноважень щодо організації та забезпечення пожежогасіння та реагування на надзвичайні ситуації від державних органів до органів місцевого самоврядування, зумовлюють необхідність формування відповідних органів і служб на території громад.

“Про що ми говоримо зараз: це підтримана Урядом і зокрема Віце-прем’єр-міністром – Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадієм Григоровичем Зубком ідея створення «Центрів безпеки громадян». «Центр безпеки громадян» – це сукупність, об’єднаних «під одним дахом», органів і служб, створених органами місцевого самоврядування базового рівня для забезпечення здійснення з іншими суб’єктами комунальної власності повноважень, спільних проектів або спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, установ та організацій для здійснення зокрема із забезпечення гасіння пожеж, громадської безпеки та /або надання послуг швидкої медичної допомоги, первинної охорони здоров’я, інших публічних послуг базового рівня,” – пояснив Дмитро Володимирович.

Також він зазначив, що  структура і форма зазначеної «організації» не закріплена законодавчо, але є інноваційним та перспективним проектом. Центр безпеки громадян – це в першу чергу Раціональність (від лат. Ratio — розум) — термін у найширшому сенсі означає розумність, свідомість. Функціонування «під одним дахом» (за єдиним номером виклику) оперативних цілодобових служб, забезпечуватиме доступність та якість публічних послуг, зокрема: підвищення оперативності реагування на події; покращення взаємодії і злагодженості; оптимізацію і економію щодо утримання приміщень, зокрема зменшення витрат на комунальні послуги.

На  прикладі типового проекту центру, розробленого Мінрегіоном,  посадовець розповів про орієнтовну вартість будівництва, оснащення та утримання Центру безпеки громадян, порядок створення та утримання його. За його словами, реалізація проекту сприятиме забезпеченню належного рівня безпеки життєдіяльності населення, захисту суб’єктів господарювання і територій громади від загрози виникнення надзвичайних ситуацій; удосконаленню системи реагування на пожежі та небезпечні події, скорочення часу прибуття медиків, поліції, пожежно-рятувальних підрозділів до місця виклику (до 10 хвилин у місті та до 20 хвилин у сільській місцевості); зменшенню збитків економіки та населення у разі виникнення пожеж, надзвичайних ситуацій, небезпечних гідрометеорологічних явищ.

За даними ГУ ДСНС, загалом на території області функціонує 108 підрозділів МПО, з них – 41 в ОТГ. Протягом 2016-2017 років в області створено 4 підрозділи МПО, з них – 3 в ОТГ. При умові збереження існуючої кількості підрозділів, додатково необхідно створити ще 30, з них – 16 в ОТГ. Функціонування повноцінних 137 підрозділів місцевої пожежної охорони, які працюватимуть у цілодобовому режимі, при умові збереження 38 державних пожежно-рятувальних підрозділів та задовільної якості доріг, забезпечить реагування на надзвичайні події згідно з чинними нормативами (на місце виклику має прибути в містах – за 10 хв, а у сільській місцевості – за 20 хв.).

Дмитро Бондар зазначив, що враховуючи вищевикладене та з метою забезпечення реалізації повноважень органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту, пожежної безпеки, ГУ ДСНС  пропонує відпрацювати питання створення Центрів безпеки громад на своїх територіях, зокрема і за рахунок: субвенцій, грантових проектів,місцевого бюджету.

Посадовець завірив голів ОТГ у всебічному сприянні у наданні методичної та фахової допомоги та наголосив, що  представники управління на місцях звертатимуться до них з ініціативою щодо включення до проектних заявок на проекти, які фінансуватимуться в 2017 році за рахунок субвенції, заходів із переобладнання, перепрофілювання будівель пожежних депо; придбання пожежної і спеціальної рятувальної техніки; придбання пожежно-рятувального оснащення для підрозділів МПО, комунальних аварійно-рятувальних служб та закладення до місцевих матеріальних резервів.

Начальник Управління Держпраці в області Олексій Глушаков надав роз’яснення головам ОТГ про  нові повноваження, надані виконавчим комітетам органів місцевого самоврядування в сфері нагляду та контролю за дотриманням законодавства про працю Постановою КМУ від 26.04.2017 № 295 “Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Далі учасники семінару взяли участь у селекторній нараді з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства під головуванням заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лева Парцхаладзе.

Під час наради було обговорено питання підготовки та реалізації проектів, що реалізовуються за рахунок коштів ДФРР та субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури ОТГ, недоліків у таких проектах, виявлених під час перевірки, проведеної Рахунковою палатою, стан підготовки проектів Нового Освітнього Простору, амбулаторій сімейної медицини та Центрів Безпеки в громадах, а також проблемні питання щодо розробки стратегічних документів розвитку об’єднаних територіальних громад.