03.07.2017 — 16:41

З початку 2017 року на обліку в обласній службі зайнятості перебувало 9,3 тис. молодих осіб

Молодь, в тому числі випускники навчальних закладів, формує особливий спектр ринку праці, який значно відрізняється від інших складових ринку. З одного боку, молодий вік сприяє високій мобільності, відкритості, готовності до змін та пошуку роботи, а з іншого – молоді не вистачає відповідного досвіду, щоб конкурувати на ринку праці.

Так, в основному до служби зайнятості звертаються випускники вищих навчальних закладів (84%), серед них найбільше економістів, менеджерів, юристів. Ці професії затребуванні на ринку праці області, але роботодавці висувають вимоги до наявності досвіду роботи. Зараз навантаження на одну вакансію бухгалтера в середньому по області становить 9 осіб (середня заробітна плата по вакансіях складає 5000 грн.), менеджера – 7 осіб (4000 грн.), економіста – 24 особи (5500 грн.), юриста – 7 осіб (4000 грн.).

Серед випускників професійно-технічних навчальних закладів, які звертаються до обласної служби зайнятості (ОСЗ), найбільше кухарів, перукарів, мулярів, слюсарів з ремонту автомобілів,  трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва.

Кожного року випускники навчальних закладів стикаються з проблемами працевлаштування. Більшість з них йде на перепідготовку, або підвищення кваліфікації, що потребує додаткових коштів та часу.

За сприяння ОСЗ працевлаштовується понад 25% молодих осіб до 35 років, які перебувають на обліку як безробітні (випускники – 20,5%), а 12% проходять підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, які організовує обласна служба зайнятості (випускники – 7%).

Тому, необхідно формувати у молоді психологічну готовність до праці, міняти уявлення про робітничі професії, відроджувати інститут базових підприємств, які  б забезпечували професійно-практичну підготовку учнів та студентів, створювати сучасну систему професійної освіти, яка має бути більш гнучкою та мобільною.

 

Інформацію підготував відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ