12.07.2017 — 15:16

На Кам’янеччині стартувала жнивна кампанія

Цьогоріч  жнивна кампанія на Кам’янеччині розпочалася в першій декаді липня. В поле на збирання озимого ріпаку  вийшли ВК «Іскра 2007», ФГ «Ювенга» ПП «САФ Колос». На сьогодні збір ріпаку  здійснюють  агроформування: ПП «Гринчуцьке», ТОВ «Максфарм», СТОВ «Гарант» ПП «Леон -Агро -2011», Філія «Мрія» ТОВ СП «Нібулон», ФГ «Колос Агро», ТОВ «Промінь Галичина», ПП «Деметра -2010». Станом на звітну дату всього по районі зібрано 883 га озимого ріпаку або 18% від 4892 га, що підлягають до збирання, намолочено 2515 тонн, при середній урожайності 28,5 ц/га.

З ранніх зернових та зернобобових, в першу чергу, аграрії приступили до збирання озимого ячменю. На сьогодні зібрано 248 га або 33 % площ намолочено 1349 тонн, при середній урожайності 54,4 ц/га. Уже завершили збір ППФ «Деметра», ПП «Гринчуцьке», ТОВ «Фірма «Династія».

На початку ІІ декади липня розпочато збір гороху в ТОВ «Фірма «Династія», з обмолоченої площі 25 га, намолочено 108 тонн, при урожайності 43 ц/га та збір ярого ячменю в ПП «Деметра 2010», з обмолоченої площі 20 га намолочено 100 тонн, при урожайності 50 ц/га.

Всього по районі підлягає до збирання 20938 га ранніх зернових та зернобобових культур, з них: озимої пшениці -15680 га, озимого ячменю -744 га, озимого жита -268 га, ярого ячменю – 3335 га, ярої пшениці – 415 га, вівса – 87 га, гороху – 290 га, викосуміші – 120 га. Станом на сьогодні обмолочено 463 га або 2% площ.

Враховуючи те, що кількість агроформувань,  які включилися в жнивну кампанію щоденно зростає, основний період  збирання ранніх зернових та зернобобових культур, озимого ріпаку припадее на ІІ декаду –  початок ІІІ декади липня.

На збиранні врожаю поточного року планується задіяти 132 зернозбиральні комбайни, в тому числі 67 комбайнів аграріїв району, 49 комбайнів  агроформувань – інвесторів та 16 додатково залучених.

Варто додати, що одними з перших розпочали збір врожаю на Кам’янеччині працівники філії «Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН», на орендованих підприємством землях. Оглянути хід жнивної кампанії товариства 12 липня завітали заступник голови Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Микола Чумак та начальник відділу агропромислового розвитку Надія Сузанська. Високопосадовці застали працівників у самий розпал збирання озимої пшениці на полі площею 128 га.

Як зазначив директор філії Сергій Богачик, незважаючи на високу вологість, було вирішено не зволікати зі жнивами. Уже зібрано 300 га пшениці сорту «Смуглянка», середня врожайність якої склала 55 ц/га. Окрім цього на днях жнивна кампанія по збору озимої пшениці розпочнеться у с. Вербка та с. Привороття, де товариство орендує землі.

Цьогоріч у зборі врожаю товариством задіяно 7 комбайнів.  Також Сергій Вікторович з гордістю продемонстрував новенький зерновіз, який підприємство придбало у 2016 році за 220 тис. євро.

Спілкуючись з представниками районної влади, директор філії Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «Нібулон» Сергій Богачик у розмові чималу увагу приділив прогнозованій ціні за зібраний врожай. Адже саме від ціни на різні культури залежить і натуральний розрахунок за оренду землі. Також він додав, що незважаючи на зусилля, які були витрачені, щоб привести земельні ділянки до ладу, завезти зерно, попрацювати над врожайністю, на сьогодні є видимий результат – гарний урожай.

На завершення зустрічі високопосадовці у супроводі Сергія Вікторовича оглянули поле, де розпочалася підготовка ріллі під озимий ріпак, якого планують засіяти 500 га.

За матеріалами Кам’янець-Подільської РДА