18.09.2017 — 16:01

В Ізяславі відбувся районний етап обласного квесту для дітей “Відома і невідома Хмельниччина”

З  нагоди 80-річчя утворення Хмельницької області в населених пунктах краю за ініціативи Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка та Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді проводиться квест для дітей “Відома і невідома Хмельниччина”. Метою квесту його організатори вбачають сприяння популяризації краєзнавчої літератури, творів письменників Хмельниччини серед читачів-учнів та вивченню ними історії краю, його культури, звичаїв, традицій, архітектурних та культурних пам’яток, адміністративного устрою, знайомству з видатними людьми Хмельниччини; виховання патріотичних почуттів до своєї малої батьківщини, формування навичок колективної взаємодії, ініціативності, креативності.

В ході підготовки  до проведення районного етапу бібліотекарі району спільно із педагогами та краєзнавцями провели ознайомлення читачів-дітей з історичними, архітектурними та культурними пам’ятками Ізяславщини  та області загалом. Це було здійснено шляхом організації виставок, презентацій краєзнавчої та художньої літератури, екскурсій в Ізяславський районний історико-краєнавчий музей, зустрічей з краєзнавцями та проведення інших різноманітних заходів.

Координаторами квесту в районі виступили працівники Ізяславської районної бібліотеки для дітей. Вони спільно з партнерами – відділом освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  краєзнавчим музеєм, школами розробили запитання, які стосувалися історичного і культурного розвитку Хмельницької області,  для учасників квесту.

Учасники районного етапу квесту “Відома і невідома Хмельниччина” стали команди учнів Ізяславської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 «Шукачі пригод», Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, ліцей» ім.О.Кушнірука «Проскурів», Ізяславської ЗОШ І-ІІ ст. № 4 ім.В.Кобернюка «Мандрівники», Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 ім.О.Онищука, гімназія» «Юні подоляни».

 

15 вересня на «Співочому полі» міста Ізяслава, за участі  команд – учасників,  відбувся старт районного етапу обласного квесту для дітей “Відома і невідома Хмельниччина”.

Учасників заходу привітали заступник голови райдержадміністрації Володимир Левченко, директор Ізяславської центральної районної бібліотеки Ірина Кальніцька, координатор проекту, заступник директора Ізяславської центральної районної бібліотеки по роботі із дітьми Ольга Соловей, керівник районної організації Національної Спілки краєзнавців України, методист Ізяславського районного будинку творчості дітей та юнацтва «Веселка» Лариса Хмиз. Вони побажали учасникам квесту успішного проходження етапів-випробувань, якнайширше продемонструвати свої знання та ерудицію з історії рідної Хмельниччини та Ізяславщини.

 

В рамках квесту команди пройшли п’ять етапів-станцій, які були розташовані в різних частинах історичного центру Ізяслава: палацовий комплекс князів Сангушків; пам’ятний знак на честь 900-річчя міста Ізяслав;  Парк Слави; майданчик біля меморіальної дошки юній підпільниці Гані Сошенській; центральна районна бібліотека. На кожному з них  команди мали відповісти на ряд запитань з  історії краю, його культури, звичаїв, традицій, архітектурних та культурних пам’яток, адміністративного устрою, про видатних людей Хмельниччини.

 

Учасники інтелектуального випробування  проявили високі знання з історії Хмельниччини, чітко і впевнено відповідали на поставленні питання. За підсумками проходження кожного етапу квесту  “Відома і невідома Хмельниччина” переможцем районного етапу стала команда учнів Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, ліцей» ім.О.Кушнірука «Проскурів».

 

За підсумками проходження випробувань квесту було визначено ерудитів-лідерів: Марія Савчук із Ізяславської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, Назара Островського та  Ганну Іванюк із Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, ліцей» ім.О.Кушнірука,Дарину Ткачук із Ізяславської ЗОШ І-ІІ ст. № 4 ім.В.Кобернюка, Олександру Якубець із Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 ім.О.Онищука, гімназія».   У результаті бліц-конкурсу найерудованішим учасником квесту стала Ганна Іванюк із команди «Проскурів» із Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, ліцей» ім.О.Кушнірука. Переможці та учасники  квесту отримали від організаторів подяки. Переможець районного етапу обласного квесту“Відома і невідома Хмельниччина” Ганна Іванюк представлятиме учнів-читачів Ізяславської районної бібліотеки для дітей на обласному етапі, який відбудеться 30 вересня.

 

За інформацією Ізяславської райдержадміністрації