06.10.2017 — 13:40

Нові перспективи співпраці у протидії інфекційним захворюванням

Підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю між Хмельницькою обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Альянс громадського здоров’я» – це черговий позитивний крок на шляху реалізації державних програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам.

Саме тому, 6 жовтня голова обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук та виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков  урочисто підписали такий Меморандум.

«На жаль, інфекційні захворювання залишаються актуальною проблемою у всіх країнах світу та становлять серйозну загрозу, тому маємо прикласти максимум зусиль, і влада, і громадськість, щоб зменшити захворюваність в нашій області», – зазначив Олександр Корнійчук.

В ситуації скорочення міжнародного донорського фінансування дуже важливо налагодити ефективну співпрацю та взаєморозуміння з органами державної влади на місцях для забезпечення впровадження подальших комплексних програм з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та іншим соціально небезпечним захворюванням.

Як сказав Андрій Клепіков, «Досягти цілей 90-90-90, проголошених ООН, які зобов’язалась виконати Україна, можна лише об’єднавши  ресурси місцевого та державного бюджетів та міжнародного фінансування, підсиливши роль неурядових організацій у профілактичній роботі. Альянс, як один із розпорядників коштів Глобального фонду, вносить свій регулярний внесок у протидію епідеміям в Хмельницький області  – у поточному, 2017 році, йдеться про допомогу області на суму близько 12 млн. грн. Підписання Меморандуму сприятиме більш ефективній координації нашої діяльності та збільшення внеску області у протистояння епідеміям ВІЛ-інфекції, туберкульозу та вірусних гепатитів».

«Заходи, що передбачені в меморандумі дуже важливі, тому сподіваюсь, що співпраця буде активною і плідною», – підкреслив Олександр Олександрович.

 

 

Довідково.

Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я» (далі – Альянс) –  провідна недержавна професійна організація, яка у співпраці з державними  партнерами та громадськими організаціями ефективно протидіє епідеміям ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів та іншим соціально небезпечним захворюванням шляхом надання фінансової й технічної підтримки відповідних програм, якими, зокрема, охоплено понад 300 000 представників найуразливіших груп населення. Місія Альянсу – підтримка спільнот у протидії ВІЛ/СНІД, подолання поширення ВІЛ і пов’язаних з ним епідемій через впровадження ефективних моделей надання допомоги, зміцнення системи охорони здоров’я й соціальних послуг, посилення потенціалу вразливих спільнот.

Альянс, будучи одним з офіційних співвиконавців заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки,робить значний внесок у подолання епідемій у Хмельницькій області, зокрема в рамках програми «Інвестиції заради впливу на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції», яка фінансується Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Так, у 2016 році було надано технічну підтримку та профінансовано виконання комплексних заходів протидії поширенню вищезазначених захворювань в області на загальну суму 12 млн. 175 тис. 149 грн. Впровадження програм профілактики соціально небезпечних захворювань серед груп найвищого ризику інфікування ВІЛ починає давати результати – профілактичними послугами охоплено понад 5 тисяч осіб, спостерігається динаміка до зниження рівня ризикованої поведінки серед уразливих груп. Суттєвим є факт  зменшення рівня поширеності ВІЛ серед людей, які вживають ін’єкційні наркотики (20,8 % у 2015 у порівнянні з 33,7% у 2011 р.) та серед осіб, що надають сексуальні послуги за плату (6,1 % у 2015 у порівнянні з 18,7% у 2011 р.).

Починаючи з 2015 року за кошти Глобального фонду в області безперервним лікуванням стійкого мультирезистентного туберкульозу у повному обсязі було забезпечено223 пацієнти, особливо важливим є факт, що всі вони забезпечуються медико-соціальним супроводом, завдяки чому показник виліковування таких пацієнтів вищий за середній по України (75% успішно вилікуваних пацієнтів при загальноукраїнському показнику 47,7%). У травні 2017 році розпочався проект з розширення доступу до ефективного лікування вірусного гепатиту С – 28 пацієнтів з груп підвищеного  ризику розпочали лікування інноваційними препаратами прямої противірусної дії. Досвід такого лікування в інших регіонах показує, що ефективність лікування становить понад 94%, що майже вдвічі більше, аніж за старими схемами.