21.11.2017 — 14:53

У Хмельницькому відзначили Міжнародний день передчасно народженої дитини

Днями в одному з дитячих розважальних центрів Хмельницького відзначили Міжнародний день передчасно народженої дитини. Організували захід силами колективу відділення постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених Хмельницького обласного перинатального центру за підтримки меценатів. Цього разу на свято запросили близько півсотні батьків з дітками, які народилися раніше визначеного строку. Для них провели ігри, майстер-класи, влаштували аквагрим, шоу мильних бульбашок і солодкий стіл.

Найменша дитина, яку виходили у цьому відділенні за 4 роки його роботи, важила на момент народження 500 грам. Завідуюча відділення постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених ХОПЦ, головний позаштатний неонатолог ДОЗ Вікторія Олексюк повідомила, щороку у відділенні виходжують до 300 недоношених діток. А це – до 15 % від усіх пологів, які приймають в обласному перинатальному центрі. Над цим спільно працює ціла команда акушерів-гінекологів, лікарів інтенсивної терапії та неонатологів. Не менш вагомим є і титанічний труд медичних сестер, які цілодобово підтримують маму у будь-якій ситуації. А, як свідчить практика, у процесі виходжування визначальну роль може відіграти навіть найменша дрібниця. За твердженням медиків, важливе психологічне налаштування мами і всієї родини, комфортні умови та позитивне мислення.

Вікторія Михайлівна підкреслила, що, на жаль, не всі передчасно народжені дітки повністю здорові. Здебільшого, вони хворіють на неврологічні захворювання і лікування займає певний, а іноді, й тривалий час. Проте в Україні існує громадська організація «Асоціація батьків передчасно народжених дітей». Завдяки тому, що у відділенні постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених ХОПЦ є безкоштовний доступ до Wi-Fi, мами знаходять підтримку в таких же породіль і діляться досвідом.

Довідково:

Міжнародний день передчасно народженої дитини відзначають в усьому світі з 2008 року. Його затвердили за ініціативи Європейського фонду турботи про новонароджених пацієнтів. Щороку близько 15 мільйонів дітей народжуються передчасно, тобто кожне десяте немовля. У багатьох новонароджених діток можуть розвиваттися вади слуху, тому надважливо вчасно його діагностувати. Минулого року Міжнародний день передчасно народженої дитини відзначили у понад 200 країнах світу. У багатьох із них відбулися масштабні акції та різноманітні заходи.

Науковці доводять, що у світі від 9 до 12 % пологів є передчасними. І хоча медицина розвивається швидко, проте недоношені діти й далі будуть народжуватись. Проте за підтримки лікарів та суспільства у них з’являється все більше шансів вижити і знайти своє місце у житті.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.