28.11.2017 — 15:58

Управління Держпраці: майже один мільйон гривень вартувало хмельницькому забудовнику елітного житла  використання нелегальної праці

Керівництвом Управління Держпраці у Хмельницькій області, за матеріалами інспекційного відвідування, накладено майже один мільйон гривень штрафу на будівельне підприємство (м. Хмельницький) за порушення вимог щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками.

 Так, в ході інспекційного відвідування посадовими особами Управління Держпраці спільно із ГУ ДФС у Хмельницькій області встановлено, що адміністрація підприємства впродовж листопада 2017 року використовує  працю 10 найманих працівників без належного оформлення трудових відносин, а саме –  не видавалися накази чи розпорядження про прийняття на роботу, не укладені трудові договори в письмовій формі, не подано повідомлення у органи фіскальної служби до початку роботи працівників. Натомість, роботодавцем, лише наступного дня відвідування були надані угоди про надання послуг, які носили ознаки прихованих трудових договорів, та зміст яких не давав Держпраці встановити, що правовідносини між їх сторонами носили не трудовий характер та додатково підтвердили факт порушення. Вказані факти зафіксовані актом та наданими поясненнями працівників, які виконували роботу без офіційного працевлаштування. На усунення виявленого порушення роботодавцю внесено припис, виконання якого буде проконтрольоване Управлінням.

Відповідно до статті 265 КЗпП України за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Так, підприємству доведеться сплатити штраф на загальну суму 960 тисяч гривень.

З матеріалів згаданого інспекційного відвідування вбачається, що дії посадових осіб роботодавця носять свідомий характер та є такими, що свідчать про вчинення  грубого порушення вимог ст. 2, 3, 21, 24 КЗпП України щодо не оформлення належним чином трудових відносин із найманими працівниками, яке ставить  працівників у скрутне матеріальне і соціальне становище та тягне за собою обмеження та позбавлення їх соціальних прав і гарантій.

Також, відповідно до вимог статті 214 Кримінального  процесуального  кодексу України направлено до Головного управління Національної поліції в  Хмельницькій області для надання юридичної оцінки матеріали інспекційного відвідування підприємства, в діях посадових осіб якого вбачаються ознаки кримінального діяння, що передбачене ст. 172 Кримінального кодексу України.