29.01.2018 — 09:21

20 подільських ліцеїстів взяли участь у всеукраїнських меморіальних заходах до 100-річчя бою під Крутами

На території меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут», що на Чернігівщині, курсанти Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та вихованці Шепетівського НВК №3 «ЗОШ І-ІІІст. ім. Н.Рибалка та ліцей посиленою військово-фізичною підготовкою» вшанували пам’ять загиблих у бою під Крутами студентів.

Два десятки найкращих ліцеїстів, призерів Всеукраїнського етапу дитячо-юнацької військово-спортивної гри «Сокіл» («Джура»), діти, батьки яких захищають Україну в зоні АТО, не лише поклали квіти до меморіалу, а й взяли участь у флеш-мобі: виконання маршу «Героям Крут» військовими оркестрами та хорами.

Сто років тому 300 українських юнаків недалеко від залізничної станції  Крути, а це 130 кілометрів від Києва, віддали своє життя за визволення України. Кривавий бій тривав 5 годин. Київським студентам таки вдалось зупинити 5000 тисячний загін більшовицьких вояків на два дні. Цього часу вистачило, аби укласти  Брест-Литовський мир, документу, який фактично визнав існування Української Народної Республіки на міжнародному рівні.

Вже пізніше тіла катованих та розстріляних студентів перепоховали у Києві на Аскольдовій могилі. «Недаремно пролилась кров  тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятного духовного закріпачення», – писав Михайло Грушевський про жертовність молодиків під Крутами.

Сто років тому Україна народила перших кіборгів, які не вагаючись ні хвилини стали на захист української держави.

Подвиг української молоді під Крутами, добровольців, які стримали наступ більшовиків на Київ засвідчив, що державність без армії неможлива.