14.03.2018 — 16:43

На базі Ізяславського району відбулось засідання обласної Школи вищої педагогічної майстерності

Компетентнісний підхід до реалізації виховних задач розглянули  методисти методичних кабінетів з виховної роботи структурних ланок керівництва освітою районних державних адміністрації, міськвиконкомів, виконавчих апаратів об’єднаних територіальних громад  Хмельницької області під час роботи Школи вищої педагогічної майстерності, що пройшла 14 березня на базі Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №2, ліцей» ім.О.Кушнірука.

Ініціатором проведення  методичного заходу виступив Хмельницький обласний  інститут післядипломної педагогічної освіти за підтримки Ізяславської районної державної адміністрації. Його метою стало науково-методичне забезпечення професійних компетентностей  педагогів, як необхідної умови формування ключових  компетентностей учнів, з  актуалізаціії комплексного підходу в реалізації задач виховання, визначення пріоритетних науково-методичних траєкторій в процесі  модернізації освіти та виховання.

Із вітальним словом до учасників зібрання звернулися заступник голови Ізяславської районної державної адміністрації Володимир Левченко та завідувач сектору молоді та спорту відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віталій Ткачук та директор Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №2, ліцей» ім.О.Кушнірука Роман Демчук.

В ході роботи Школи вищої педагогічної майстерності відбулось ряд тематичних занять.

Зокрема, під час заняття було розглянуто питання науково-методичного супроводу розвитку інноваційного потенціалу  класних керівників. В ході розгляду означеного питання своїм баченням із методистами поділились:   завідувач  науково-методичним центром виховної роботи та позашкільної освіти ХОІППО Ігор Гіджеліцький «Організаційно-змістова діяльність методиста з виховної роботи у 2018-2019 навчальному році»; методист позашкільної освіти ХОІППО Надія Орловська «Інтеграція школи та позашкільного закладу освіти у створенні інноваційного виховного простору»; методист з виховної роботи ХОІППО Валентина Іова «Модернізація змісту та форм  розвитку  інноваційного потенціалу педагогів: презентація структурно-змістової моделі Школи».

В ході заняття Школи було презентовано систему науково-методичного  забезпечення Ізяславським районним методичним кабінетом відділу освіти, молоді та спорту  щодо розвитку інноваційного потенціалу  класних  керівників району. Модератором цього блоку  методист з виховної роботи Ізяславскього районного будинку творчості дітей та юнацтва «Веселка» Лариса Хмиз. Презентація системи роботи класних керівників району відбулась у формі методичного квесту. В ході його проведення систему роботи класного керівникам в закладі освіти представили: класний керівник, керівник гуртка «Радигаст» Великорадогощанської ЗОШ І-ІІ ст. Микола Мельник розповів про  виховне  середовище Великорадогощанського Січового товариства; заступник директора з виховної роботи Борисівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – дитячий садок»  Наталія Лисак представила модель виховного середовища на основі проектної технології «Національно – спрямована громадянська комунікація», також було презентовано системи виховної роботи класного керівника і заклуду  Новосільської ЗОШ І-ІІІ ст., Сахновецької ЗОШ І-ІІІ ст., Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 ім.О.Онищука, гімназія», Кунівської ЗОШ І-ІІІ ст., Михлянської ЗОШ І-ІІІ ст.. Обговорення представлених матеріалів відбулось у форматі методичного аукціону.

Також в рамках роботи Школи вищої педагогічної майстерності окремо було розглянуто питання «Науково – методичний супровід як технологія взаємодії у вирішенні завдань щодо формування демократичної культури» (з імплементацією відповідних  тренінгових вправ). В ході розгляду було звернуто особливу увагу на процес формування демократичної культури як необхідної складової вироблення правозахисного імунітету у дітей та молоді. Також було презентовано моделі правової платформи. Крім того було акцентовано увагу на ціннісній системі правозахисного простору громади і школи (профілактичні програми і проекти).

За матеріалами відділу освіти, молоді та спорту Ізяславської райдержадміністрації