13.04.2016 — 12:11

Польські експерти поділилися досвідом в питаннях реформування місцевого самоврядування

image(5)12 квітня до Офісу реформ завітали представники проекту «Децентралізація на практиці ІІ. Польський досвід децентралізації та самоврядної освіти для лідерів громад з 7-ми областей Центральної України», що реалізується у рамках Польсько -Канадської Програми підтримки демократії: Андрій Нечипорук, Ярослав Біттель, Павел Ментельский, Ельдур Алієв.

Минулого року такий проект був реалізований в 10 східних і південних областях України. Цьогоріч він продовжений ще в 7 областях, в тому числі і на Хмельниччині. На разі проводяться зустрічі в областях з представниками Офісів реформ з метою ознайомлення із суттю проекту, планування подальших спільних кроків співпраці.

«Це справді продовження проекту минулого року. Він направлений на передачу польського досвіду самоврядування українцям, починаючи з часів, коли в Польщі проводилась реформа децентралізації, відбувалась передача компетенцій з центру в гміни, повіти»,- зазначив Ярослав Біттель.

Основне завдання проекту – це організація та проведення зустрічей представників органів місцевого самоврядування України та Польщі, під час яких учасники матимуть можливість перейняти досвід, обговорити актуальні проблеми та розглянути можливі шляхи їх вирішення. Оскільки модель проведення реформи місцевого самоврядування в Україні розроблялась на основі польського формату, то такі зустрічі – це реальний шанс для людей, які зацікавлені в об’єднанні громади або вже об’єднались, перейняти досвід від польських учасників реформи, поділитись напрацюваннями тощо.

На разі заплановано провести 2 семінари. Серед запрошених доповідачів будуть експерти різних напрямків, представники органів місцевого самоуправління, громадських організацій, інші фахівці різних рівнів з практичним досвідом проведення реформи. До участі у семінарі запрошено широке коло слухачів: представники ОТГ, громадські організації, органи місцевого самоврядування, депутати, ЗМІ та ін.

За матеріалами Офісу реформ у Хмельницькій області