13.07.2018 — 16:23

Вадим Лозовий: “Ми будемо робити все від нас залежне, щоб інвестори заходили в область”

Сьогодні голова облдержадміністрації Вадим Лозовий та міський голова Олександр Симчишин відвідали майбутні виробничі площі заводу з виробництва автомобільної електропроводки, що невдовзі має запрацювати у місті Хмельницькому. Відкриває нове виробництво потужна німецько-японська машинобудівна компанія SumitomoElectricBordnetze (SEBN).

Менше року тому представники інвестора звернулися до обласного керівництва з пропозицією щодо співпраці. Як зазначив тоді представник SEBN, компанія після ретельного аналізу умов для розвитку свого бізнесу в різних регіонах визначила саме Хмельниччину, як найбільш перспективну, оскільки існуюча інфраструктура для бізнесу та наявність людей із відповідною освітою поставила область у топ списку.

За сприяння облдержадміністрації, представники “Сумітомо Електрік” мали змогу обрати для реалізації свого проекту виробниче приміщення. Зокрема, було здійснено виїзди для їх огляду у Шепетівку, Старокостянтинів, Хмельницький, Волочиськ. В результаті бізнесмени обрали для себе приміщення на базі ПрАТ «Хмельницький механічний завод», що знаходиться в обласному центрі.

У ході купівлі потужностей виникло ряд питань, оскільки ПрАТ «Хмельницький механічний завод» перебувало у переліку боржників. За сприяння Хмельницької облдержадміністрації, за підтримки Головного управління ДФС України у Хмельницькій області в оперативному режимі вдалося вирішити питання та підписати мирову угоду, що посприяло швидкому викупу об’єкту продажу компанією Sumitomo Electric Bordnetze.

На сьогодні частина приміщень відремонтована, частина ремонтується. Є керівництво, готуються робітники.

Вадим Лозовий підкреслив: “Ми будемо робити все від нас залежне, щоб інвестори заходили в область. Наш регіон має гарний економічний та людський потенціал, і ми зацікавлені у створенні нових робочих місць, які гарантуватимуть працівникам гідні умови праці та високі заробітні плати. З боку обласної державної адміністрації буде максимальне сприяння і підтримка. Сподіваємося, що залучення інвестицій та створення такого підприємства слугуватиме прикладом іншим інвесторам”.

Як зазначили представники компанії, відкриття виробництва планується за два місяці, а до кінця року буде створено 500 робочих місць.

Довідково. Головний офіс компанії знаходиться у Великобританії, в Нью-Каслі. Вона є частиною Sumitomo Group. В компанії працюють більше 25 тис. людей, а підприємства розміщуються в Марокко, Румунії та Словаччині.

До групи входять близько 330 дочірніх компаній та філій у більш ніж 33 країнах світу, переважно в Азії, Північній Америці та Європі. Загальна кількість працівників всієї групи перевищує 180 000.

Sumitomo Electric Industries була заснована в 1897 році і сьогодні є одним з провіднміжнародних постачальників автомобільної промисловості. Усередині автомобільного домену Sumitomo Electric Industries є 4 провідних компаній: Sumitomo Wiring Systems (SEWS), AutoNetworks Technologies, Tokkai Rubber Industries та Sumiden Electronics.

У сучасній автомобільній промисловості продукти SEWS встановлюють стандарт передового досвіду, а також забезпечують очікування споживачів щодо якості, доставки та вартості.

В Україні працює сестринська компанія, Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), яка була заснована в 1986 році як спільне підприємство між Volkswagen AG та Siemens AG, і отримала назву Volkswagen Bordnetze GmbH. З 2006 року ввійшла до концерну Sumitomo Electric Industries.

У 2006 році SEBN відкрито завод в с.Байківці Тернопільської області (кількість працівників – 4400). За невеликий час підприємству вдалося вирости з пілотного виробництва невеликих модулів до заводу-виробника суцільних кабельних мереж до автомобілів Фольксваген Гольф А6.

Відкрито також філію ТОВ “СЕ Борднетце-Україна” у Чернівцях та філію ТОВ “СЕ Борднетце-Україна” у Чорткові.