09.08.2018 — 16:28

Антирейдерський штаб працює на захист прав землевласників

Сьогодні під керівництвом голови адміністрації Вадима Лозового відбулося засідання обласної робочої групи з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств (Антирейдерського штабу).

З питання щодо розгляду звернення голови Староушицької селищної ради стосовно ситуації, яка склалась навколо земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які готувались для передачі у комунальну власність об’єднаної територіальної громади, доповів начальник Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області  Василь Василенко.

Інформуючи учасників засідання з вищевказаного питання, Василь Миколайович зазначив, що за результатами комісії Головного управління встановлено, що управлінням не видавалися накази, які стали підставою для розробки документацій із землеустрою та накази, на підставі яких в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровані права власності громадян на земельні ділянки сільськогосподарського призначення на території Староушицької сільської ради Кам’янець-Подільського району. Відтак, за словами доповідача, має місце факт підробки документів (наказів Головного управління) невстановленими особами, що призвело до незаконного вибуття із державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення з кадастровими номерами.

У зв’язку з цим, управлінням направлено копію акта перевірки інформації щодо документів, які подавалися громадянами про надання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Староушицької селищної ради Кам’янець-Подільського району до Управління захисту економіки в Хмельницькій області, Департаменту захисту економіки Національної поліції України для вжиття відповідних заходів реагування.

В свою чергу, Вадим Лозовий звернувся до представників правоохоронних органів з проханням активізувати роботу у вирішенні даного питання, оскільки зволікання може призвести до вчинення наступних неправомірних дій відносно вказаних земельних ділянок.

Представник правоохоронних органів повідомив, що дані земельні ділянки перепродані третім особам, тому першочергово вживаються заходи з метою накладення арешту на них, та наступного витребування їх на користь держави. Також вирішується питання щодо правомірності дій державного реєстратора та притягнення його до відповідальності.

В продовження засідання, присутні розглянули питання про стан виконання пункту 2 протокольного рішення №4 засідання антирейдерського штабу стосовно вжиття заходів щодо належного відновлення права фермерського господарства «Береги» (с. Липівка, Городоцького району, Хмельницької області) на користування земельною ділянкою з метою недопущення її передачі у користування чи власність іншим, окрім членів фермерського господарства, особам.

Василь Василенко повідомив, що до управління надійшло звернення від громадянина з приводу надання згоди на об’єднання даних земельних ділянок. Так, Головним управлінням було прийнято наказ «Про надання згоди на об’єднання земельних ділянок» сільськогосподарського призначення загальною площею 10 га із цільовим призначенням для ведення фермерського господарства, які розташовані за межами населених пунктів Бубнівської сільської ради Городоцького району.

За словами Василя Миколайовича, наразі працює проектна організація і на основі виготовлення документації по об’єднанню та землеустрою в кадастрі буде відновлена вказана ділянка площею 10 га.

Також під час засідання розглянуто питання про стан виконання пункту 5 протокольного рішення №3 засідання антирейдерського штабу стосовно затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів сільських рад Ізяславського району Хмельницької області загальною площею 53 га. за приватною особою.