13.08.2018 — 13:03

В.Кальніченко: Ми зобов’язані забезпечити безпечні умови проживання людей на території області

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася нарада за участю керівництва області, ГУ ДСНС, районів та міст, керівників обласних спеціалізованих служб цивільного захисту населення. Під час заходу обговорили питання щодо організації проведення комплексної перевірки виконання вимог законів та інших нормативно- правових актів з питань цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб у Хмельницькій області, яка  триватиме з 13 до 21 серпня поточного року.

Розпочинаючи нараду, перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко зауважив: “Ми всі прекрасно розуміємо наскільки важливими є зараз питання цивільного захисту. З 2015 року держава живе у стані оголошеної підвищеної готовності до надзвичайних ситуацій. Враховуючи, що тривалий час на території східних областей ведуться бойові дії, а також цілий ряд факторів екологічного та техногенного характеру, ми маємо бути готові як до запобігання надзвичайним ситуаціям, так і до вживання заходів щодо ліквідації наслідків у разі  їх виникнення.”

Посадовець зауважив, що завдяки системній роботі усіх відповідальних підрозділів в області налагоджена робота щодо виконання таких заходів. Він звернувся до присутніх, аби вони з усією відповідальністю та розумінням важливості поставилися до цієї перевірки: “Я вважаю, що ця перевірка нам потрібна. Ми маємо знати наші недопрацювання та недоліки з однією метою: щоб вчасно їх усунути та налагодити роботу на найвищому рівні. Ми зобов’язані забезпечити безпечні умови проживання людей на території області.”

У продовження роботи заступник Голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Руслан Білошицький, який очолює комісію з комплексної перевірки, коротко ознайомив присутніх із основними питаннями, на які буде звертатися увага під час перевірки та закликав керівників надавати максимальне сприяння її проведенню. Також він додав, що про результати проведення перевірки буде поінформовано Кабінет Міністрів України.

Заступник голови комісії Тарас Поліщук представив присутнім членів комісії, які будуть брати участь в комплексній перевірці в області, та поінформував учасників наради про графік проведення перевірки. Зокрема, за словами посадовця, у перший день комісія працюватиме в облдержадміністрації, 14 серпня відбуватиметься перевірка у м. Хмельницькому та Хмельницькій РДА, 15 серпня – у м. Нетішині та Крупецькій ОТГ, 16 серпня – у Славуті та Славутській РДА, 17 серпня – у м. Дунаївці та Дунаєвецькій ОТГ, 18 серпня – у ГУ ДСНС в області,  20 серпня – у м. Волочиськ та Волочиській РДА, 21 серпня відбудеться підведення підсумків комплексної перевірки.

Далі інформацію про стан техногенно-екологічної безпеки, цивільного захисту області присутнім у залі представив заступник начальника управління цивільного захисту населення облдержадміністрації Юрій Корева.

Зокрема, Юрій Миколайович зазначив, що Хмельницька область займає площу 20,6 тисяч квадратних км. з населенням 1 млн. 275 тис. осіб. На території області розташовано 1451 населений пункт. В області 20 районів, 6 міст обласного значення, 41 ОТГ.  Також він ознайомив учасників наради із відомостями щодо потенційно-небезпечних об’єктів, розміщених в області, аварії на яких можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій.

Як відзначив посадовець, завдяки налагодженій спільно з ГУ ДСНС системній, профілактичній та попереджувальній роботі, протягом останніх років спостерігається тенденція до зменшення кількості надзвичайних ситуацій та небезпечних подій, загиблих і постраждалих у них.

З метою запобігання та реагування на надзвичайні ситуації в області утворена територіальна підсистема єдиної державної системи цивільного захисту.

В райдержадміністраціях та містах обласного значення створено 26 структурних підрозділів з питань цивільного захисту, з них 3 управління, 6 відділів, 17 секторів.

Відбувається формування структурних підрозділів цивільного захисту у складі об’єднаних територіальних громад: де на сьогодні створено: 1 відділ, 4 сектори та у 36 громадах призначено відповідальних фахівців з цивільного захисту.

Відповідно до Кодексу цивільного захисту в області створено 12 обласних спеціалізованих служб цивільного захисту. До складу яких входить 14 тисяч особового складу та 3845 одиниць техніки.

Для організації заходів з евакуації створено комісії з питань евакуації в обласній державній адміністрації та усіх місцевих ланках. Розроблено Плани евакуації населення на прогнозовані надзвичайні ситуації та на «особливий період». Визначено збірні, проміжні та приймальні пункти евакуації, пункти посадки та висадки евакуйованого населення. Здійснюються заходи з підтримання в постійній готовності органів управління та сил цивільного захисту.

На виконання Доручення Прем’єр – міністра України та затвердженого ДСНС України графіку, підготовлені та проведені тренування щодо здійснення евакуаційних заходів. Зокрема, було проведено тренування щодо дій у разі виникнення НС на території військової частини в с. Цвітоха, Славутського району; на Хмельницькій АЕС, з практичним залученням електропоїзда відповідно до відпрацьованого порядку взаємодії з Козятинською і Жмеринською дирекціями залізничних перевезень; на території військової частини в с. Миролюбне Старокостянтинівського району; на території військової частини в с. Грузевиця Хмельницького району.

В зазначених заходах взяли участь 103 органи управління всіх рівнів, понад 2300 чоловік особового складу та 126 од. техніки.

За результатами проведених навчань рівень підготовки органів управління та сил цивільного захисту області оцінено як «достатній».

В області розроблено та щорічно відпрацьовується взаємодія служб по недопущенню та ліквідації НС при сезонних загрозах: льодоходу, паводку, осінньо – зимового періоду, запобігання пожеж в екосистемах.

З метою удосконалення системи оповіщення Науковим підприємством “Озон” проведено розрахунки з її реконструкції, для чого необхідно близько 80 млн. грн., що можливе лише за умови залучення цільових видатків з Державного бюджету.

Юрій Корева підкреслив, що, незважаючи на відсутність фінансування з державного бюджету, облдержадміністрацією вживаються практичні заходи, спрямовані на вдосконалення існуючої системи оповіщення.

Так, на Кризовому центрі облдержадміністрації встановлено автоматизоване робоче місце АРМ «Регіон», що дозволило здійснювати оповіщення населення шляхом перехоплення ФМ радіостанцій для чого укладено 9 угод з телерадіокомпаніями, в тому числі Рівненської та Тернопільської області.

Встановлено пристрої автоматичного додзвону, які дозволяють передавати інформаційні повідомлення у вигляді SMS- чи голосових повідомлень. Аналогічні пристрої встановлені в усіх райдержадміністраціях, містах та 8 ОТГ.

У всіх місцевих ланках створені місцеві системи оповіщення. У зв’язку з скороченням проводового радіомовлення облдержадміністрацією було прийнято рішення щодо встановлення ФМ-приймачів в адміністративних приміщеннях, закладах освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту та в місцях з масовим перебуванням людей. В результаті проведеної роботи у зазначених закладах встановлено більше 3,5 тис.шт. ФМ – приймачів.

Протягом останніх 3-х років на проведення реконструкції системи оповіщення з обласного та місцевих бюджетів виділено та освоєно більше 2 млн. 200 тис. гривень, за рахунок яких придбано та встановлено 13 сирен, 345 вуличних гучномовці, 67 сигнально- гучномовних систем, в тому числі 23 мобільних типу Кларіті.

Таким чином, за рахунок вжитих заходів забезпечується 100% оповіщення населення області.

Обласний фонд захисних споруд цивільного захисту складається з 916 споруд (143 сховища та 773 протирадіаційних укриттів), 61-ї споруди подвійного призначення та 242 тис. найпростіших укриттів.

В області практично завершена робота з проведення технічної інвентаризації, за результатами якої проінвентаризовано 850 споруд, що складає 92,8% від загальної кількості захисних споруд або 98% від загальної кількості захисних споруд на яких можливо провести технічну інвентаризацію. На 60 захисних споруд інвентаризацію провести неможливо (зруйновані, затоплені, знаходяться в аварійному стані), підготовлені документи на їх списання і зняття з обліку.

В області затверджений Зведений план приведення фонду захисних споруд в готовність. Всього протягом 4-х останніх років покращено стан 99 захисних споруд, на що було виділено та освоєно 13 млн. 989 тис. грн. В поточному році організовано роботи на 20 спорудах, на що виділено 2 млн. 868 тис. грн. Виконання даних заходів забезпечило готовність до використання 91% захисних споруд.

З метою інформаційного забезпечення населення про наявність захисних споруд, розроблено інтерактивні карти, та на сайтах РДА, МВК розміщена інформація про місця їх знаходження.

У ході реалізації основних заходів радіаційного і хімічного захисту особлива увага приділяється безпеці діяльності суб’єктів господарювання, які використовують хімічно небезпечні речовини. У результаті впровадження безпечних технологій, за останніх 7-м років кількість хімічно небезпечних об’єктів зменшилась на 2/3, на сьогодні їх залишилось 13.

В області організована і проводиться робота щодо накопичення засобів радіаційного та хімічного захисту. Працюючий персонал Хмельницької АЕС та непрацююче населення, яке проживає в зоні спостереження забезпечені засобами індивідуального захисту в повному обсязі.

В області створено 136 постів радіаційного та хімічного спостереження та 27 розрахунково-аналітичних груп. Для здійснення попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій в області створено регіональний, місцеві, відомчі та об’єктові матеріальні резерви на загальну суму понад 18,3 млн. грн.

Завдяки підтримці депутатського корпусу обласної ради, місцевих рад міст, районів та ОТГ в області вдалося здійснити заходи з удосконалення регіональної та місцевих систем централізованого оповіщення; покращення стану захисних споруд цивільного захисту, запобігання загибелі людей на водних об’єктах; підвищення рівня пожежної безпеки об’єктів області; утворення нових та утримання існуючих підрозділів місцевої пожежної охорони, забезпечення діяльності аварійно – рятувальних служб, на що за останні три роки в рамках даних програм було виділено та освоєно 162,4 млн. грн.

Підсумовуючи виступ, Юрій Корева зазначив, що завдання відповідно до Плану основних заходів цивільного захисту виконуються у повному обсязі, і незважаючи на окремі проблемні питання, стан техногенної, пожежної і природної безпеки в області та виконання законодавства України у сфері цивільного захисту населення і територій області відповідає умовам сьогодення.