20.09.2018 — 12:20

Відродження села: в Ізяславському районі відкрили перші дві сімейні молочні ферми

19 вересня на Ізяславщині відбулося урочисте відкриття сімейних молочних ферм «Світанок» у господарстві Тетяни та Михайла Юрчуків у селі Топори (Топорівська сільська рада) та «Лісова пісня» у господарстві Бориса та Ірини Гуменюків в селі Покощівка (Михнівська сільська рада).

“Ферми, які ми сьогодні відкриваємо – це сучасні молочні ферми з усіма технологіями, які використовують у світі, – наголосив при відкритті ферм представник ТОВ «УкрМілкІнвест» – Ми запозичили цю ідею із Львівщини, яка у свій час була запозичена в уряду Канади. Переконаний, що вона є успішною, і зробимо все можливе, щоб ідея була реалізована якнайкраще і у Хмельницькій області”.

Як організована сучасна сімейна молочна ферма?

Для функціонування сімейної молочної ферми “Світанок”  було збудовано новий корівник, а для сімейної молочної ферми «Лісова пісня» проведено модернізацію старого приміщення. Для обох ферм також було придбано сучасне обладнання: доїльний апарат світового лідера обладнання для молочного тваринництва, холодильне обладнання для охолодження та зберігання молока.  Кредитні кошти за сприяння кластеру “Натуральне молоко” надало ТзОВ “УкрМілкІнвест”,яке у цій справі виступило інвестором та рівноправним із фермерами партнером по бізнесу.  Крім того за кредитні кошти ТОВ «УкрМілкІнвест» господарями було придбані молочні корови – родиною Юрчук до власних 9 корів придбано 7, а родиною Гуменюк – до власних 5 придбано ще 6 корів.

 

На урочистості завітали: директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Олег Омелянюк, керівництво району та м. Ізяслав, директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня, голова наглядової ради ТОВ «УкрМілкІнвест» Людмила Іващук, голова дорадчої служби у Львівській області Іван Паньків, начальник відділу агропромислового розвитку Ізяславської районної державної адміністрації Володимир Ткачук, начальник Ізяславського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Юрій Воленюк, Топорівський сільський голова Наталія Стрєлкова, Михнівський сільський голова Валерій Романюк, представники ряду молокопереробних підприємств Хмельницької області, представники засобів масової інформації Хмельницької та Рівненської областей, керівники ряду служб Ізяславського району, жителі сіл Топори та Покощівка.

Важливе питання для будь-якого виробничого бізнесу – реалізація продукції. Сімейна молочна ферма – це вигідний збут молока. У цьому для сімейних молочних ферм у межах проекту передбачене суттєве сприяння. Зокрема ТОВ «УкрМілкІнвест» за кожну вироблену літру молока у сімейній молочній фермі до середньої в регіоні ціни за літр молока доплачує в середньому ще майже одну гривню, якщо будуть дотримані параметри якості молока. Компанія планує щоденно отримувати не менше 150-ти літрів молока від сімейної ферми.

Як відомо – корова має пити від 80 до 120 літрів води на день, – для цього у нових корівниках встановлено спеціальні поїлки. А замість жолобів, які використовували у корівниках раніше, є кормовий стіл. Також у корів є резинові килимки, щоб їм не було холодно спати.

Під час урочистостей директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Олег Омелянюк наголосив: «Відкриття сімейних молочних ферм на даний час є складовою реалізації smart-спеціалізацій в регіоні — підсилюються громади, трансформуються регіональні економіки. І рушійна сила цих процесів — нова генерація господарників як фермерів,так і вітчизняних інвесторів. Smart-спеціалізація або розумна децентралізація, як заявив нещодавно Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко – це фактично новий інструмент регіональної політики. Це побудова локальних економік знань та інновацій з подальшою конкуренцією між ними. Головна її особливість — формування стратегій знизу у тісній співпраці та діалогу влади, бізнесу, науки і громади зі спільним баченням економічного потенціалу регіону».

«Якщо ми хочемо економічно інтегруватись із  європейським ринком, включитись в  глобальні ланцюги доданої  вартості, то ми просто приречені реалізувати в Україні ідеї нового виду господарювання! Саме приклад відкриття перших в Ізяславському районі та в Хмельницькій області двох сімейних молочних ферм за підтримки українського інвестора є яскравим прикладом відповідального партнерства у господарювання великого та малого бізнесу у процесі розвитку сільськогосподарського виробництва та інтегруванню його до вимог європейських стандартів», — наголосив під час відкриття голова Ізяславської районної державної адміністрації.

Цього ж дня в приміщенні конференц-залу готельно-ресторанного комплексу «Заслав» (місто Ізяслав), за участю учасників відкриття сімейних молочних ферм, власників сімейних молочних ферм «Світанок» (с.Топори) та «Лісова пісня (с.Покощівка) відбулося засідання «круглого» столу з питань розвитку сімейних молочних ферм. У ході конструктивного діалогу представників влади обласного, районного та сільського рівнів, представників інвесторів, представників ряду молокопереробних підприємств Хмельниччини було розглянуто перспективи розвитку даного напрямку сільськогосподарського бізнесу. Неодноразово учасники “круглого» столу” наголошували на тому, що це є однією із дієвих форм самозайнятості населення із забезпеченням його учасників усім спектром соціальних гарантій.

Голова дорадчої служби у Львівській області Іван Паньків акцентував увагу присутніх на необхідності  проведення якісної та дієвої роботи на місцях щодо системи дорадництва, заради мінімізації можливих негативних проявів в ході реалізації проекту сімейних молочних форм.

У ході діалогу у виробників молока та представників молокопереробних підприємств виникали питання щодо справедливої ціни на сировину, вчасність проведення розрахунків, забезпечення якості виробленого молока, тощо.

Учасники зібрання прийшли до спільної думки: сімейні молочні ферми, як головний уклад ведення молочного бізнесу у всіх аграрних країнах світу, дозволять забезпечити Україну якісними продуктами харчування та дозволить кожній родині в селі жити заможно.

Крім того, розвиток мережі сімейних молочних ферм дозволить не лише створити робочі місця, але й розвивати виробництво продукції з вищою доданою вартістю. Також сімейні ферми є альтернативою заробітчанству.

 

За матеріалами Ізяславської РДА