04.10.2018 — 12:42

Хмельниччина підготовлена до опалювального сезону майже на 100 %

Сьогодні перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко взяв участь  у всеукраїнській відеоселекторній нараді з питань підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу,  житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери та інфраструктури  до осінньо-зимового періоду, яку провів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Геннадій Зубко наголосив, що голови облдержадміністрацій мають взяти під особистий контроль запуск опалювального сезону на місцях. У разі саботажу від органів місцевого самоврядування вони мають повне право звернутися до органів прокуратури.

«З проведенням у 2015 році фінансової децентралізації на місця були максимально передані кошти. На сьогодні бюджети розвитку складають 200 млрд грн. І тому розмови про те, що хтось і щось не встигає, бути не може. Я ще раз наголошую на відповідальності безпосередньо органів місцевого самоврядування по комунальних підприємствах, які повинні забезпечити вчасний початок опалювального сезону. Це саме ваша зона відповідальності», – зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що вчора на засіданні Уряду було прийняте розпорядження, яким доручено всім задіяним органам забезпечити своєчасний початок опалювального сезону та належне його проходження. Він повідомив, що НАК «Нафтогаз України» доручено укласти до 15 жовтня договори на постачання газу із виробниками тепла, які надають послуги населенню з опалення і постачання гарячої води. «Нафтогазу» разом з операторами мереж доручено забезпечити безперебійне постачання газу виробникам тепла в опалювальний період. Також «Нафтогазу» доручено укласти договори з теплопостачальними і теплогенеруючими підприємствами про реструктуризацію боргів за спожитий природний газ (відповідно до закону №1730).

«Ми прийняли розпорядження, яким практично надали всі можливості, рекомендації і вказівки – НАК «Нафтогаз України», облгазам по запуску опалювального сезону, укладанню договорів та транспортуванню газу. Далі – зона відповідальності органів влади на місцях! Саме вони відповідають за нормальну підготовку (яку мали почати ще весною, щойно закінчився минулий опалювальний сезон), старт та стабільне проходження опалювального періоду», – наголосив Геннадій Зубко.

Також Геннадій Григорович відмітив, що важливим питанням є безпосередньо заходи з модернізації підприємств теплопостачання та впровадження енергоефективних заходів у житловому сектору: “Станом на сьогодні є абсолютні лідери та найкращі приклади в Україні, які ми можемо продемонструвати. Зокрема, чудовим прикладом є відкриття у місті Кам’янець-Подільський теплоелектростанції потужністю майже 45 МВт із комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії твердопаливними та газовими котлами, що дозволило місту на 25% знизити свою залежність від газопостачання.”

Довідково.

Область підготовлена до опалювального сезону майже на 100 %.

Роботи з підготовки об”єктів теплового, водопровідно-каналізаційного господарства, соціальної сфери та житлового фонду виконані на 100%.

Акти готовності видано на усі відомчі та комунальні котельні в кількості 766 актів. На комунальних котельнях створено запаси палива в обсязі 24 тонни (100%), на відомчих котельнях 6765,6 тонни (98,3%).

Видано 4848 паспортів готовності на житлові будинки. Стовідсотково заповнено теплоносієм системи опалення житлових будинків (2285 систем опалення).

До  опалювального сезону повністю підготовлені об’єкти соціальної сфери –  673 школи, 657 дитячих садочків та 65 лікарень.

Будинковими лічильниками обліку теплової енергії в області оснащено 93,4% багатоквартирних житлових будинків та 92,1% будівель бюджетної сфери. У містах Хмельницький, Нетішин та Волочиськ  засобами обліку оснащені усі житлові будинки, які мають технічну можливість та доцільність такого оснащення.

Здійснено капітальний та поточний ремонт 863,35 тис.м2 із 953,9 тис.м2 (90,5%) міських вулиць та доріг, підготовлено 226 (100%) одиниць спеціалізованої прибиральної техніки, заготовлено 30,93 тис. тонн (92,3%) посипочного матеріалу та реагентів.

Станом на 01.09.2018 року рівень розрахунків споживачів природного газу становить 91,5%, у тому числі, рівень розрахунку  населення – 101,6%, установ державного бюджету – 97,6%, установ місцевого бюджету – 94,1.

Рівень розрахунку за природний газ  підприємств комунальної теплоенергетики  з початку року 97,6%, заборгованість, з врахуванням боргів минулих періодів – 457,8 млн.грн. За  умови відшкодування пільг і субсидій (61,8 млн.грн.) та  різниці в тарифах (408,9 млн.грн.) заборгованість теплопостачальних підприємств за природний газ буде повністю ліквідована.

На даний час номінації на відпуск природного газу на 1 декаду жовтня отримали лише МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» та КП «Міськтепловоденергія», інші підприємства проходять процедуру оформлення договорів на постачання газу (договора НАКом розіслані для оформлення 01.10.18).

У поточному році рівень розрахунку усіх категорій споживачів за електроенергію становить 100,5%. У тому числі, рівень розрахунку

  • населення – 98%,
  • промислових та сільськогосподарських підприємств – 100%,
  • підприємства житлово-комунального господарства – 96%,
  • установи державного бюджету 99%, місцевого бюджету – 100%,
  • інші комерційні споживачі -100%.

Рівень розрахунку підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області за електроенергію з початку року 90,2%, заборгованість на 1 вересня 2018 року складає 18,5  млн.грн. При цьому обсяг невідшкодованої різниці в тарифах на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства області становить  145,8 млн.грн., який  у 8  разів перевищує борги за електроенергію.