22.12.2018 — 17:13

В. Кальніченко: У зимовий період наше головне завдання – безпечний рух на автошляхах області

Напередодні тривалих святкових днів, під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання обласного оперативного штабу з координації дій щодо попередження та ліквідації можливих надзвичайних ситуацій в осінньо – зимовий період 2018/2019 року.

На порядку денному обговорено питання готовності до реагування на можливі надзвичайні ситуації протягом зимового періоду 2018-2019 років.

Так, керівник обласного центру з гідрометеорології Юрій Вороновський проінформував, що за прогнозом Хмельницького гідрометцентру до кінця року погодні умови визначатимуться полем пониженого тиску, тому очікується нестійка, вітряна, з коливанням температури повітря погода, з випадінням переважно невеликих опадів вночі у вигляді снігу, мокрого снігу; вдень мокрого снігу та дощу. Температура вночі знаходитиметься в межах 2- 7 морозу, вдень від 3 морозу до 3 тепла. За такої температури приросту снігового покриву не очікується, проте через ожеледицю ситуація на автошляхах області залишатиметься вкрай складною.

Відтак, Володимир Кальніченко закликав учасників селектору взяти до уваги інформацію про погіршення погодних умов, оскільки в святкові дні передбачається пожвавлення руху на автодорогах.

Також учасники засідання обговорили питання готовності Служби автомобільних доріг до роботи в зимовий період. Так, начальник відомства Петро Гнидюк розповів про організацію робіт по зимовому утриманню автодоріг державного значення області.

Так, до роботи в осінньо – зимовий період:

заготовлено 34,38 тис.тн фрикційних матеріалів (при плановій потребі 40,18 тис.тн) – 86% від річної потреби, 5,04 тис.тн солі (при потребі 5,46 тис.тн) – 92% від річної потреби.

підготовлено (відремонтовано) 313 одиниць техніки та обладнання підрядних дорожніх організацій задіяних на зимовому утриманні автодоріг

на аварійно – небезпечні ділянки автодоріг (спуски, підйоми, криві в плані, зупинки тощо) вивезено 1,5 тис.т піщано – сольової суміші для ручної посилки, яка постійно довозиться

укладено 33 договори на залучення 56 одиниць техніки сторонніх організацій для очистки автодоріг державного значення від снігу

укладено 119 договорів з найманими працівниками для ручної посипки аварійно – небезпечних ділянок доріг

встановлено на автодорогах державного значення 980 комплектів знаків “зимової тематики”, 12737 шт. напрямних віх та 5800 п.м. снігозахисних щитів.

 

Також він повідомив, що функціонує оперативний штаб з реагування на надзвичайні ситуації Служби автодоріг та ДП «Хмельницький облавтодор», куди жителі області можуть звертатися у разі необхідності за номером телефону 78-32-59 або 067-384-40-30. Аналогічний черговий штаб функціонує і у Службі місцевих доріг – 067-196-19-80.

Петро Іванович запевнив, що на вихідні дні та в період новорічних та різдвяних свят Службою автодоріг та підрядними організаціями буде посилена увага по забезпеченню безпеки руху автотранспорту по автодорогах державного значення області.

В свою чергу, перший заступник голови адміністрації наголосив на важливості тісної співпраці районних керівників дорожніх відомств з головами райдержадміністрацій щодо забезпечення умов безпечності руху на автошляхах області, а особливо на окремих аварійних ділянках доріг.

Також Володимир Ілліч нагадав присутнім, що Служба автомобільних доріг в області і Служба місцевих автодоріг, відповідно до чинного законодавства, мають право приймати рішення про обмеження руху на дорогах державного та місцевого значення у випадку погіршення погодних умов та доведення цих обмежень до відділів поліції.

Разом з тим, додав посадовець, в області напрацьована добра практика, яка зарекомендувала себе минулого року: представники ГУНП в області і управління патрульної поліції на місцях за фактом приймають рішення  про обмеження або заборону руху, про що негайно інформують служби автомобільних та місцевих автодоріг і здійснюють заходи з розміщення транспортних засобів в місцях їх відстою.

Служби в свою чергу дають підтвердження про обмеження або заборону руху та передають цю інформацію на чергові частини підрозділив поліції, відповідні служби, місцеві органи влади і облдержадміністрацію.

Крім того, Володимир Ілліч, вкотре наголосив, що інформація про стан доріг, кількість техніки і особового складу, які залучено для розчищення доріг області повинна передаватися до кризового центру облдержадміністрації.

Обговорили учасники селектору і питання щодо великогабаритних транспортних засобів, які перевозять вантажі в більшості випадків на літній резині та без ланцюгів протисковзькості. Так, присутні з великим проханням звернулися до учасників наради, хто має вплив на автоперевізників, керівників автопідприємств, приватних перевізників не допустити випуск в рейс автотранспорту без зимової гуми та ланцюгів проти ковзання та загалом звертати увагу на технічний стан транспорту.

На завершення засідання, Володимир Кальніченко наголосив, що у святкові дні та у випадках погіршення погодних умов місцеві штаби повинні працювати в цілодобовому режимі.

Також посадовець висловив сподівання, що обговорення та вжиття усіх необхідних заходів по забезпеченню безпечного руху на автошляхах області дасть нам можливість відбути свята у гарному настрої та без ускладненої обстановки на дорогах області.

Зважаючи на синоптичний прогноз, нагадуємо учасникам дорожнього руху, що за таких погодних умов необхідно бути максимально уважними та обережними. Рекомендуємо не планувати поїздок на далекі відстані та по можливості обмежити користування власним автотранспортом.