09.01.2019 — 17:31

Доступній медицині для мешканців сільської місцевості Хмельниччини – бути!

Розвиток сільської медицини – важливе завдання, яке поставило перед собою керівництво країни. Завдяки ініціативі Президента України Петра Порошенка у 2018 році понад 5 млрд. грн. з державного бюджету  було виділено  для того, аби кожен житель сільської місцевості невдовзі мав можливість отримати якісні та доступні медичні послуги. Завдяки цьому розпочато масштабне «перезавантаження» первинної ланки медичної допомоги у сільській місцевості, яке в першу чергу передбачає  будівництво нових, сучасних та комфортних амбулаторій.

В рамках реалізації цього проекту 213,3 млн.гривень отримала Хмельниччина. Як уже повідомлялося,  планується побудувати 10 нових амбулаторій (у Білогірському, Віньковецькому, Городоцькому, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському, Красилівському, Новоушицькому, Ярмолинецькому районах) та 17 будівель для діючих амбулаторій (у Волочиському, Городоцькому, Деражнянському, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському, Летичівському, Полонському, Старосинявському, Теофіпольському, Хмельницькому, Чемеровецькому, Шепетівському, районах). З них: 25 амбулаторій на 1-2 лікарі з житлом для лікаря та 2 амбулаторії на 3-4 лікарі без житла.

Будівництво такої сучасної амбулаторії загальної практики сімейної медицини триває у селі Новокостянтинові Летичівського району. З переліком робіт, що вже виконані, та планами будівельників на найближчий час  днями ознайомилася голова Летичівської райдержадміністрації Ірина Матлаєва.

Як було зазначено під час спілкування з представниками підрядної організації, наразі на виконання робіт  у 2018 році вже освоєно 2 млн. 602,8 тис. грн. з коштів субвенції з державного бюджету та 357,8 тис.грн. з бюджету Летичівської ОТГ, яка забезпечує співфінансування. Зараз будівельники завершують спорудження стін амбулаторії, а найближчим часом розпочнуть роботи з монтажу покрівлі. Роботи проводяться відповідно до рекомендацій, розроблених Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Ірина Дмитрівна зазначила, що дуже важливо дотримуватися графіку проведення робіт, і найголовніше, виконувати їх якісно, аби лікар, який тут працюватиме, вже найближчим часом зміг надавати послуги своїм пацієнтам на належному рівні та в комфортних умовах.