13.07.2016 — 12:42

У Хмельницькому районі триває процес утворення об’єднаних територіальних громад

12 липня у Хмельницькій райдержадміністрації т.в.о  заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, директор регіонального офісу реформ, керівник Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Сергій Яцковський, голова райдержадміністрації Леся Коменда, експерт з питань бюджету офісу реформ, кандидат економічних наук Інна Білик  та сільські голови району взяли участь у засіданні робочої групи з питань добровільного об’єднання територіальних громад.

IMG_0286

Валерій Олійник звернув увагу присутніх, що утворення спроможних територіальних громад та передача значних повноважень та ресурсів від державних органів органам місцевого самоврядування є одним із найважливіших напрямків роботи  у процесі проведення реформи місцевого самоврядування.

IMG_0292

Згідно перспективного плану в області передбачено утворення 44 об’єднаних громад. Наразі вже утворились 22 об’єднані територіальні громади, де відбулись перші вибори депутатів міських, селищних та сільських рад. ОТГ пройшли реєстрацію, отримали прямі бюджетні розрахунки та мають певні фінансові преференції, передбачені Бюджетним кодексом України та Державним бюджетом України на 2016 рік. До цих об’єднаних громад увійшли 213 базових рад (490 населених пунктів).

Однак, на територіях окремих районів процес об’єднання відбувається недостатньо активно. Серед них і Хмельницький район, де утворено лише чотири об’єднаних територіальних громад: Гвардійську, Лісовогринівецьку, Розсошанську та Чороноострівську. Необ’єднаними залишаються 13 сільських рад. Тому основною метою зібрання стало обговорення подальших перспектив утворення об’єднаних територіальних громад Хмельницького району.

Доповідачі ознайомили учасників засідання з позитивним досвідом діяльності новостворених громад як області,  так і району. Було наголошено, що об’єднання територіальних громад  – процес незворотній. Тому об’єднання має бути основаним не на цифрах та методиках, а на самостійному та добровільному рішенні мешканців громад, з максимальним врахуванням місцевих особливостей.

IMG_0294Підсумовуючи обговорення, Валерій Цезарович доручив районній адміністрації активізувати організаційно-роз’яснювальну роботу з питань утворення ОТГ серед мешканців району, а також в стислі терміни надати обласній робочій групі пропозиції щодо внесення змін до затвердженого проекту перспективного плану формування територій громад Хмельницької області.