14.07.2016 — 17:45

Об’єднана територіальна громада – механізм, який надає реальну можливість жителям брати участь в управлінні справами громади

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася прес-конференція, темою якої стали результати проведення реформи децентралізації в Хмельницькій області та презентація всеукраїнської акції «Децентралізаційний марафон».

У заході взяли участь т. в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, директор Регіонального офісу реформ Сергій Яцковський, виконавчий директор хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України Петро Калинюк, заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва Світлана Пасічник, голова Старосинявської селищної ОТГ Віталій Здебський, представники Офісу реформ.

4У вступному слові Валерій Олійник зазначив, що децентралізація — це базова реформа для того, щоб змінити економічну ситуацію в Україні, і вона є однією з найнеобхідніших в Україні реформ, яка дійсно впевнено відбувається, спираючись на законодавчі акти, прийняті у 2014 та 2015 роках.

Хмельниччина активно підтримала впровадження реформи місцевого самоврядування. Обласна адміністрація спільно із створеним Офісом реформ, обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та органів самоврядування, Інститутом громадянського суспільства у квітні-червні минулого року провела широку інформаційну та навчальну компанію щодо впровадження реформи та утворення об’єднаних громад. Завдяки здійсненій роботі наша область серед лідерів в Україні по кількості утворених громад.

На даний час, згідно визначених процедур, активно відбуваються заходи з утворення таких територіальних громад, як Ямпільської селищної Білогірського району, Закупненської селищної та Гуківської сільської Чемеровецького району, Судилківської селищної та Грицівської селищної Шепетівського району. В п’яти громадах процеси об’єднання на початкових стадіях. Планується, що нові об’єднані територіальні громади будуть утворені у червні-серпні поточного року.

Новоутворені об’єднані громаді уже відчули серйозну фінансову підтримку від держави. У 2016 році місцевим бюджетам області передбачена субвенція з державного бюджету в обсязі 216,4 млн. гривень на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Завдяки цим коштам громади зможуть вирішити першочергові потреби щодо реконструкції або ремонту інженерних мереж, закладів освіти та охорони здоров’я, дитячих садків, доріг, створення пожежних служб та розвиток комунальних підприємств, придбання шкільних автобусів та облаштування центрів надання адмінпослуг.

2

На сьогодні громадами подано на розгляд 101 проектну заявку (на суму 134,5 млн. грн.), на 90 проектних заявок (на суму 81,8 млн. грн.) облдержадміністрацією надано висновок. Комісією при Мінрегіоні надано погодження на реалізацію 75 проектних заявок. Окремі громади вже почали реалізацію своїх проектів .

“Бути першими – не завжди легко, але дуже відповідально. Разом із керівниками об’єднаних громад, а пізніше – новообраними головами місцевих рад керівники та працівники структурних підрозділів обласної адміністрації, експерти Офісу реформ вчились вирішувати нагальні питання щодо проведення виборів, реєстрації, передачі повноважень та майна, формування бюджетів, отримання і використання субвенцій та інших питань. Ми разом шукали відповіді і в законодавстві, і в міністерствах та інших центральних органах влади,” – підкреслив Валерій Цезарович.

Сергій Яцковський, розповідаючи про переваги реформи місцевого самоврядування, зауважив, що саме об’єднана територіальна громада стала тим механізмом, який надає реальну можливість громадянам брати участь в управлінні справами громади.

1Представники Регіонального офісу реформ представили інформацію про всеукраїнську акцію “Децентралізаційний марафон”, її основні задання, етапи та заходи. Зокрема, в рамках акції заплановано здійснення 50 виїздів у територіальні громади з метою проведення роз’яснювальної роботи, технологічної підтримки, проведення консультацій, тощо.

З метою активізації об’єднавчих процесів до висвітлення переваг децентралізаційної реформи мають активно долучатися засоби масової інформації. У зв’язку з цим оголошено конкурс на краще висвітлення цієї теми у друкованих ЗМІ та на телебаченні “Спроможна громада – сильна громада”, за результатами якого автори кращих публікацій будуть відзначені грошовими преміями.

Також увагу присутніх журналістів звернули на наявність питань, які необхідно врегулювати законодавчо. Саме сьогодні у Верховній Раді України заплановано до розгляду дуже важливі законопроекти  щодо приєднання територіальних громад до існуючих міжбюджетних відносин та містобудування.

3

Із цікавістю представники преси заслухали голову Старосинявської ОТГ Віталія Здебського, який поділився першими результатами роботи.

Старосинявська ОТГ об’єднала 45 населених пункти, на її території проживає близько 20 тисяч жителів. Вперше за довгий час регіон перестав бути дотаційним, адже запланований бюджет перевищено на 3,5 млн. грн. На розвиток інфраструктури ОТГ залучено більше 17 мільйонів гривень. Найближчим часом буде проведена реконструкція центрального водогону у Старій Синяві. У центральній районній лікарні буде здійснено заміну ліфта, який не працював довгий час. Також планується встановлення твердопаливного котла у дитячому садочку та опорній школі. Підготовлено заявку на проведення закупівлі техніки для комунальних господарств (тракторів, вантажівок, крана і т.п.). “Планів ще дуже багато, і громада планує активно втілювати їх в життя,” – підсумував Віталій Здебський.

На завершення Сергій Яцковський повідомив, що з метою інформування мешканців області про хід реформ подібні заходи будуть проводитись і надалі.