18.07.2016 — 11:06

Олександр Корнійчук: «Маємо навести лад із вирубкою лісів в області»

Відсьогодні в Хмельницькій області розпочне роботу спеціальна комісія, яка має встановити, наскільки законними є вирубки лісів в різних куточках краю. Таке доручення дав голова обласної адміністрації Олександр Корнійчук.

«Останнім часом побільшало звернень від громадськості краю, яка обурена фактами вирубки лісів. Селяни з різних куточків області скаржаться, що балансоутримувачі лісових насаджень безконтрольно вирізають та вивозять кругляк. Особливо це стосується спеціальних лісогосподарських підприємств, які є комунальними підприємствами районних рад», – каже голова облдержадміністрації.

IMG_20160716_164006

Лише за останній тиждень було встановлено факти вирізки лісів на Городоччині та Ярмолонеччині. В обох випадках ліс вирізувався комунальними підприємствами. Так, у Городоцькому районі біля сіл Хмелівка, Варівці та Матвійківці під сокиру пішли дерева лісового фонду, який знаходиться на балансі спеціалізованого підприємства «Горліс», що належить Городоцькій райраді. Після того, як туди виїхала комісія на чолі з Олександром Корнійчуком, Городоцький відділ поліції порушив три кримінальних провадження – за фактами незаконної вирубки лісів та забруднення екології.

У Ярмолинецькому районі біля села Лисківці спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Агроліс», що належить місцевій районній раді, теж почало вирубувати ліс. На думку громади – незаконно. За копією лісорубного квитка, який показав правоохоронцям, що виїхали на виклик людей, представник «Агролісу», на площі в 1,3 гектари підприємство проводить суцільну санітарну рубку.  Наскільки вона є законною тепер з’ясовуватимуть правоохоронці та спеціальна комісія Хмельницької обласної адміністрації.

IMG_20160716_171000

«Маємо навести лад із цими вирубками лісу в області. Адже мені дуже дивним видається те, що останнім часом чимало лісогосподарських підприємств проводять суцільні вирубки лісів, які називають по різному – санітарною рубкою, рубкою головного користування чи відновлення. Складається враження, що у цих лісах враз усі дерева стали старими, сухими, хворими та трухлявими. Натомість ми бачимо, як вивозиться кругляк ділової деревини, а на місці рубки лежать гарні здоровенні дуби. Будемо піднімати усі документи та з’ясовувати, хто їх підписував, наскільки усі ці рубки є законними та хто давав на них дозволи», – зазначив голова обласної адміністрації Олександр Корнійчук.