19.07.2016 — 17:15

Валерій Олійник: Маємо максимально докласти зусиль, щоб діти мали можливість рости та розвиватись в благополучних сім’ях

Кожна людина розуміє важливість сім’ї для  забезпечення максимально можливого рівня фізичного та психічного здоров’я, доступу до отримання якісної освіти, безпечного життя та захисту від заподіяння шкоди, позитивних емоційних переживань дитини.  Лише сім’я здатна задовольнити  основні потреби дитини, надати стимули для її подальшого розвитку, створити стабільну атмосферу.

Особливу увагу держава повинна приділяти прийомним сім’ям. За ними має здійснюватись соціальний супровід, тобто цілеспрямована діяльність соціальних працівників зі створення необхідних умов для оптимального функціонування прийомної сім’ї і розвитку дитини.

DSCN1464

З метою підвищення ефективності здійснення соціальної роботи з прийомними сім’ями, дитячими будинками сімейного типу, опікунами, піклувальниками, особами з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та вивчення досвіду роботи Кам’янець-Подільського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо діяльності фахівців із соціальної роботи 19 липня у Кам’янець-Подільській райдержадміністрації відбувся семінар-навчання. У ньому взяли участь т.в.о. заступника голови Хмельницької облдержадміністрації Валерій Олійник, директор Хмельницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Власюк, керівники Кам’янець-Подільського району та представники центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у Хмельницькій області.

Валерій Олійник зазначив, що основним завданням, яке ставить на сьогоднішній день Уряд країни та Міністерство соціальної політики України перед обласною державною адміністрацією та структурними підрозділами, є забезпечення благополуччя населення регіону, надання якісних, вчасних та в повному обсязі соціальних послуг. Особливу увагу має приділятися сім’ям з дітьми, багатодітним, малозабезпеченим родинам, учасникам АТО та їх сім’ям, сім’ям внутрішньо переміщених осіб.

DSCN1466

Помітною тенденцією останніх років є відокремлення сім’ї від батьківства, зокрема, значне збільшення неповних сімей у результаті свідомої відмови реєстрації шлюбу з метою отримання соціальної допомоги від держави. Дедалі частіше трапляються випадки, коли батьки залишають своїх дітей у притулках для дітей, медичних закладах, інтернатах, відмовляючись при цьому виконувати свої батьківські обов’язки. Зубожіння сімей, асоціальний спосіб життя батьків, небажане материнство, конфлікти,вимушене заробітчанство призводить до збільшення соціального сирітства в державі.

У зв’язку з тим, що в ході адмінреформи відбувається ліквідація та реорганізація центрів соціальних служб, спостерігається зменшення надання соціальних послуг на 31% у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. На 28% збільшилась кількість відмов від новонароджених дітей, спостерігається ріст рівня злочинності серед дітей на 14%, випадків нецільового використання державних допомог на дітей – на 17%.

Невчасне виявлення проблемних сімей, відсутність кваліфікованих спеціалістів з надання соціальної допомоги, зволікання з вилученням дітей з таких сімей, недостатній контроль за їх вихованням у неблагополучних сім’ях, поповнення інтернатів дітьми призводить до критичних випадків у сім’ях, інколи з летальними наслідками.

DSCN1462

Саме тому такою важливою є збереження та активізація центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У зв’язку з цим Валерій Цезарович наголосив на тому, що зі створенням на території Хмельницької області об’єднаних територіальних громад, начальникам центрів потрібно налагодити співпрацю з головами ОТГ у своїх районах та переконати останніх у необхідності існування та функціонування таких установ. На території новоствореної громади потрібно забезпечити ефективну роботу соціальних працівників та реалізацію в повній мірі основної мети їх діяльності – надання комплексної соціально-педагогічної, психологічної, юридичної, соціально-економічної, інформаційної допомоги громадянам.

На прикладі Кам’янець-Подільського району голова райдержадміністрації Василь Сукач  поділився досвідом організації роботи та пошуків шляхів взаєморозуміння між районною владою та головами створених в районі об’єднаних територіальних громад. Зокрема, посадовець розповів про порядок фінансування соціальних служб у районі. За його словами, 7 осіб в районі фінансуються з державного бюджету, арешту коштів делегують 15 сільських рад, Колибаївська, Гуменецька та Китайгородська ОТГ.

Під час обговорення учасники семінару порушили тему стану медицини в області, зокрема плани по створенню на Хмельниччині трьох округів надання медичної допомоги з центрами у Хмельницькому, Кам’янець-Подільському та Шепетівці. Прийняття такого рішення зумовлене зменшенням кількості жителів в області.

DSCN1471

На завершення семінару Валерій Олійник подякував присутнім за їх працю та вагомий внесок у покращення соціального життя населення.

“Я розумію, що на сьогоднішній день кадрове забезпечення центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді бажає бути кращим: згідно вимог чинного законодавства – один фахівець на 2 тис. сільського населення та 6 тис. міського населення, тобто повинно працювати 456 спеціалістів, фактично працює 233 особи. Але незважаючи на всі складнощі, ,” – підкреслив т.в.о. заступника голови.