28.07.2016 — 09:53

В рамках реформування системи закладів охорони здоров’я в області планується створити 3 госпітальних округи – з центрами у містах Хмельницькому, Кам’янець-Подільському та Шепетівці

медицина реформиВ області триває модернізація первинної медичної допомоги, яка спрямована на чітке відмежування первинного рівня надання допомоги від вторинного, розширення мережі відокремлених лікарських амбулаторій, розвиток сімейної медицини. Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», на Хмельниччині створено 22 ОТГ. Згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України в області буде створено ще 22 громади (з них 6 – в ІІІ кв. 2016 року). З існуючих об’єднаних територіальних громад висловили бажання і створили в Хмельницькому районі, окрім районного, ще 1 центр первинної медико-санітарної допомоги в смт. Чорний Острів, який обслуговує 11 078 жителів. Обговорюється питання створення центру первинної медико-санітарної допомоги в смт. Меджибіж.

Нині в краї функціонує 20 ЦПМСД в районах, 1 Кам’янець-Подільський міський та 1 Чорноострівський селищний. Структурними підрозділами зазначених ЦПМСД є 208 лікарських амбулаторій, з них 143 сільських та 65 міських. У структурі сільських лікарських амбулаторій функціонує 897 ФАП/ФП.

20 липня Хмельницька міська рада ухвалила рішення про створення 2 міських центрів ПМСД. Крім того, у 2016-2017 роках мають бути організовані 13 відокремлених лікарських амбулаторій.

Згідно плану розвитку мережі амбулаторій – відокремлених структурних підрозділів у містах та селах планується до кінця 2016 року створити 24 лікарські амбулаторії, а в 2017 році – ще 19.

Наразі сільське населення обслуговують 158 амбулаторій, однак цього не достатньо. Адже для дотримання нормативу, запропонованого МОЗ України, необхідно відкрити ще 29 амбулаторій.

Допомогу міському населенню надають у 65 лікарських амбулаторіях. З них 32 функціонує в районних центрах, 15 в селищах міського типу та 18 відокремлених амбулаторій в містах Кам’янець–Подільському (12) та Хмельницькому (6). Однак і в містах цієї кількості недостатньо. Для дотримання нормативу необхідно відкрити в області ще 33 лікарські амбулаторії: по 3 в містах Полонному і Славуті, 2 – в Шепетівці та Старокостянтинові, по 1 – в Городку, Ізяславі та Летичеві. Найбільше необхідно відкрити амбулаторій в містах Хмельницькому та Кам’янці-Подільському.

За словами Лілії Демчук, начальника відділу моніторингу та розвитку охорони здоров’я Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації,  відповідно до рішення Колегії Міністерства охорони здоров’я України, з 1 січня 2017 року в нашій державі запрацюють госпітальні округи. Департамент охорони здоров’я розробив пропозиції щодо створення госпітальних округів з інтеграцією наявних медичних закладів та їх подальшою спеціалізацією. Таким чином, в краї планується створити 3 госпітальних округи – з центрами у містах Хмельницькому (центральний), Кам’янець-Подільському (південний) та Шепетівці (північний).

До складу Хмельницького округу ввійдуть місто Хмельницький, Волочиський, Теофіпольський, Красилівський, Старокостянтинівський, Старосинявський, Летичівський, Деражнянський, Хмельницький, Ярмолинецький райони.

До складу Кам’янець-Подільського округу ввійдуть місто Кам’янець-Подільський, Кам’янець-Подільський, Городоцький, Дунаєвецький, Віньковецький, Чемеровецький, Новоушицький райони.

До складу Шепетівського округу ввійдуть Шепетівський, Полонський, Ізяславський, Білогірський, Славутський райони, м.Нетішин.

До складу Хмельницького округу ввійде 10 лікарень вторинного рівня, до Кам’янець-Подільського – 7 лікарень, до Шепетівського також 7 лікарень.

Відстань до найбільш віддалених населених пунктів у Хмельницькому окрузі складе 121 км, у Кам’янець-Подільському – 106 км, а в Шепетівському окрузі – 96 км. Однак швидкість доїзду залежатиме від стану дорожнього покриття.

Надання екстреної медичної допомоги забезпечує обласний заклад як єдина система вже третій рік поспіль. У I півріччі цього року за екстреною медичною допомогою звернулись понад 145 тисяч осіб. Частка екстрених викликів становить 90 %. Бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги забезпечені лікарськими засобами та виробами медичного призначення в повному обсязі.

Показник своєчасності доїзду до хворого у місті 97,8% (у 2014 році – 94%) та 89,8% – у сільській місцевості (2014 рік – 87.7%). Однак стан автомобільних доріг не дозволяє повністю виконувати норматив.

За 6 місяців 2016 року спеціалісти обласного центру ЕМД та МК провели 20 процедур тромболітичної терапії та 650 дистанційних консультацій ЕКГ. Крім того, здійснено 560 виїздів лікарів-консультантів центру в ЛПЗ області, де проведено 666 консультацій, прооперовано 61 хворого та транспортовано 29 хворих в обласні заклади.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр здоров’я