02.09.2021 — 16:10

Вічна пам’ять Герою України

Сьогодні на Майдані Незалежності міста Хмельницького, в останню путь провели справжнього Героя України – Петраківського Олександра Петровича, який проявив неабияку відвагу в ході військового протистояння на сході України у 2014 році.

На площі, попрощатися з Олександром, зібрались близько двох тисяч небайдужих до долі Героя, серед них керівництво області та міста, представники силових структур, ветерани, активна громадськість області.

“Ім’я Олександра Петраківського навічно буде вписане в сторінки історії людства, як приклад великого служіння і вірності своїй Батьківщині, – прощаючись з героєм сказав голова ОДА Сергій Гамалій, – Ми всі маємо пам’ятати, що Герой України Олександр Петрович віддав своє життя, маючи надзвичайно велику віру в Україну, в український народ. Наше завдання виправдати його віру, разом перемогти ворога та побудувати міцну і сильну Україну.”

Варто зазначити, що у 2014 році Олександр Петраківський очолював групу спеціального призначення Оперативного командування «Північ» Збройних Сил України. 20 липня 2014 року розвідувальна група під його керівництвом, забезпечуючи проходження колони техніки Збройних Сил та сил добровольчого батальйону «Айдар» до аеропорту Луганська, виявила засідку в районі міста Щастя і вступила у бій, що дозволило створити умови для проходження колони запасним шляхом. В ході бою Олександр, рятуючи життя побратима, отримав важке поранення голови, однак продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце.

Після бою, від отриманих травм, Олександр впав у кому та став прикутим до ліжка. Пізніше проходив важке та тривале лікування у Львові, Польщі, в Ізраїлі та США (госпіталь у Х’юстоні). Проходив складну реабілітацію у Науково-практичному центрі нейрореабілітацїї «Nodus» у Броварах.

Сім довгих років Олександр боровся за повноцінне життя, та серце Героя зупинилося 29 серпня 2021 року.

Вічний спокій тобі, наш дорогий земляк, наша гордість!
Нехай Бог прийме в свої обійми твою чисту і мужню душу!
Слава подвигу Героя України полковника Олександра Петраківського!

Слава Україні!