03.09.2021 — 14:01

Сергій Гамалій: Маємо мінімізувати можливі обриви ліній електропередач

Останнім часом Хмельниччина неодноразово стикалась з наслідками негоди, які призводили до знеструмлення населених пунктів. На жаль, у переважній більшості випадків цієї ситуації можна уникнути, забезпечивши очистку території вздовж ліній електропередач від дерев та чагарників.

За даними представників АТ “Хмельницькобленерго”, на території області 12 тисяч км ліній електромереж потребують розчищення він деревних насаджень. Оскільки значна кількість мереж прокладена в охоронних зонах, в межах лісових масивів, населених пунктів, та впродовж років повної розчистки прилеглих територій майже не проводилася, наразі існують законодавчі колізії. Фактично  іноді зрізати дерево або провести належне обрізання гілок і крони неможливо, бо згідно певних нормативних документів це буде вважатися порушенням та потягне штрафні санкції.

Аби спільно напрацювати шляхи вирішення вищезазначеної проблеми, голова ОДА Сергій Гамалій, його заступники Сергій Ткачук та Володимир Білик провели нараду з представниками АТ “Хмельницькобленерго”, дорожніх служб, обласного управління лісового та мисливського господарства,  Держекоінспекції у Хмельницькій області, керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

 

За інформацією представників енергопостачальної компанії, наразі потреби повного зрізання дерев на 80% території протяжності електромереж немає, достатньо лише провести часткову обрізку гілок та кронування, проте на решті – варто здійснити повну  розчистку території. Але існує низка проблемних питань, зокрема дозвільна документація на здійснення вирубки та допомога у прибиранні залишкового матеріалу.

“Ми повинні зараз напрацювати спільне рішення та скласти графік проведення розчистки вздовж ліній електромереж так, щоб впродовж наступних двох років ми мінімізували можливі обриви ліній електропередач у разі несприятливих погодних умов, – наголосив Сергій Гамалій. – У свою чергу обласна адміністрація сприятиме налагодженню конструктивного діалогу з головами громад та представниками відповідальних структур, адже комфорт та безпека наших мешканців – це наше спільне завдання”.

Також обговорено можливість розв’язання ситуації, що склалася, шляхом винесення даного питання на розгляд обласної комісії з питань ТЕБ і НС.