03.09.2021 — 15:05

На Хмельниччині відкривається Почесне Консульство Республіки Молдова

Зміцнення міжнародної співпраці відкриває українцям простір для обміну досвідом соціально-економічної, гуманітарної, культурної сфери. Особливо корисною така співпраця є тоді, коли напряму реалізується на місцях, адже з’являються нові робочі місця у регіонах, стає доступним обмін у сфері культури та науки, що дозволяє втілювати в життя нові ідеї та міжнародні проекти, розширювати кругозір.

Саме з метою налагодження такої співпраці сьогодні у облдержадміністрації відбулась двостороння робоча зустріч між Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Русланом Болбочаном та головою ОДА Сергієм Гамалієм. До спілкування також долучилися перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олена Бохонська, радник посольства Республіки Молдова в України Даніела Цуркану та Почесний консул Республіки Молдова у Хмельницькій області Микола Скрипковський.

Розпочинаючи зустріч, Сергій Гамалій висловив вдячність пану Послу за можливість відкриття Почесного консульства Республіки Молдова у Хмельницькій області, та запевнив, що зважаючи на попередній позитивний досвід роботи з партнерами із Молдови, обласна влада готова усіляко сприяти та підтримувати подальше поглиблення взаємозв’язків і має низку пропозицій щодо нових взаємовигідних напрямків роботи.

“Висловлюючи свої особисті враження від досвіду співпраці та перебування на теренах Молдови, хочу відзначити, що ваша країна є братньою для нас державою. Для мене щоразу приємно відвідувати Молодову як у справах, так і просто подорожуючи. До вас приїжджає багато українських громадян, і неабияк приємно, що і громадяни Молдови також часто приїжджають до України, наприклад, відпочити на морі або ж насолодитись мальовничими краєвидами. Це дозволяє нашим країнам зміцнювати економічні та культурні зв’язки,” – звертаючись до пана Посла, наголосив Сергій Гамалій.

Також посадовець запросив поважних гостей відвідати І Хмельницький кінофестиваль, що відбудеться уже за тиждень, з 10 по 12 вересня у Хмельницькому та Кам’янці-Подільському.

Продовжуючи спілкування, Сергій Гамалій розповів іноземним гостям про актуальні досягнення співпраці Хмельницької області з Республікою Молдова. Так, до Молдови у січні-червні 2021 року експортовано товарів на 9,6 млн дол. США, що на 61,5% більше ніж у відповідному періоді минулого року. Основа експорту – це продукти рослинного походження, полімерні матеріали, мінеральні продукти, готові харчові продукти, недорогоцінні метали та вироби з них, машини, обладнання та механізми. Імпорт товарів із Молдови у січні-червні 2021 року становив 0,5  млн. дол. США.

Далі в ході робочої зустрічі Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Руслан Болбочан подякував за можливість проведення такого діалогу, що вкотре підтверджує дружні та активні відносини між державами.

“Важливо підкреслити, що транскордонна співпраця між Україною та Республікою Молдова є стратегічною для обох держав. Ми докладаємо усіх зусиль, аби громадяни України почувались комфортно перебуваючи у Молдові, а також аналогічно працюємо над тим самим для громадян Молдови, що перебувають в Україні. Впевнений, що у нас ще є великий потенціал для розвитку подальших двосторонніх відносин,” – зауважив  Руслан Болбочан.

На завершення учасники зустрічі домовилися про подальші кроки на шляху поглиблення зв’язків на міжрегіональному рівні та обмінялися пам’ятними сувенірами.

Довідково: Почесне Консульство Республіки Молдова розташовується за адресою: м. Хмельницький, вул. Володимирська, 74. Цей консульський округ включатиме Хмельницьку область. До офіційних повноважень Почесного Консула входитиме надання підтримки громадянам Республіки Молдови, які перебувають на території консульського округу та потребують консульської допомоги. Почесне Консульство працюватиме у будні з 9 до 18 год., а відвідувачів прийматиме за попереднім записом.