06.09.2021 — 15:44

Володимир Юр’єв провів нараду з питань протидії домашньому насильству

Сьогодні в ОДА під головуванням заступника голови облдержадміністрації Володимира Юр’єва відбулась робоча нарада з питань запобігання та протидії домашньому насильству, булінгу, вчинення суїцидів в дитячому та молодіжному середовищі. Зустріч відбулась за участю керівників профільних структурних підрозділів ОДА та представників підрозділів правоохоронних органів, що опікуються питаннями протидії домашньому насильству.

Як зауважив на початку наради Володимир Юр’єв, питання булінгу, домашнього насилля та вчинення суїцидів в дитячому та молодіжному середовищі є надзвичайно актуальним та важливим в умовах сьогодення.

“Впродовж останніх років явище булінгу, на жаль, стійко увійшло в життя українських підлітків. Майже щоденно в засобах масової інформації та в соціальних мережах повідомляється про випадки булінгу та цькування в дитячому середовищі. Як наслідок цього явища прослідковуються випадки суїцидів, – зазначив Володимир Васильович, – Зважаючи на те, що розпочався навчальний рік, діти відвідують школи та дитячі садочки, проводиться робота з батьками, у нас є можливість звернути особливу увагу на превентивну роботу з дітьми, сім’ями та молоддю, провести відповідні семінари-тренінги на предмет виявлення дітей, які зазнають домашнього насильства, на питання взаємодії усіх структур, які задіяні у виконанні Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству””.

Важливою складовою забезпечення громадського порядку, благополуччя суспільства та високого рівня соціального вдоволення є попереджання явищ неправомірних та насильницьких відносин на локальному рівні, у сім’ях де страждають діти та має місце побутове насилля.

У ході обговорення посадовці звернули увагу на питання протидії негативним явищам у підлітковому середовищі, захисту дітей в закладах освіти та створення безпечного освітнього середовища. Також під час наради учасники обговорили питання організації надання соціальних послуг сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах та взаємодію суб’єктів надання соціальної допомоги дітям які опинились у складних життєвих обставинах.

Довідково: станом на 01.09.2021 р. на обліку служб у справах дітей області перебуває 1798 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 1224 дитини, які проживають у 576 сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Здійснено 152 заходи з приводу захисту прав дитини від насильства в сім’ї.

З метою профілактики правопорушень, запобігання злочинності у підлітковому середовищі службами у справах дітей райдержадміністрацій, виконкомів міських (міст обласного значення) рад спільно з підрозділами ювенальної превенції у справах дітей забезпечено систематичне проведення цільових профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Вокзал», «Підліток».