09.09.2021 — 13:25

Володимир Юр’єв: Патронатні родини мають бути створені у кожній громаді

Патронат над дитиною – це один із важливих етапів реформи деінституалізації, яка зараз реалізовується в Україні, адже завдяки йому діти, які тимчасово з певних причин не можуть жити в своїй сім’ї, отримають те родинне тепло, захист та підтримку,  на які вони навряд чи не змогли б розраховувати, потрапивши до інтернатного закладу. На цьому наголосив заступник голови ОДА Володимир Юр’єв, спілкуючись із Аллою та Анатолієм Сторожуками, які першими на Хмельниччині зробили дуже відповідальний крок: зголосилися бути патронатною родиною.

Про важливість цієї події свідчить те, що наразі сім’я Сторожуків уже в повній мірі виконує взяту на себе місію, адже в родині перебуває дитина, що опинилася в складних життєвих обставинах.

Під час відвідин Володимир Юр’єв поцікавився у патронатних вихователів, які проблемні питання та труднощі, зараз їх турбують, а також поспілкувався безпосередньо з дитиною, що зараз перебуває в родині. Посадовець підкреслив, що такі патронатні родини є гарним прикладом того, як завдяки  сімейній формі виховання можна якомога безболісніше допомогти дитині пережити складні обставини, у які вона потрапила.

“Такі родини мають бути створені у кожній громаді, аби соціальна послуга патронату над дитиною стала більш доступною, адже, на жаль, випадки, коли діти потребують такої підтримки, є непоодинокими”, – наголосив посадовець. Він подякував  Аллі та Анатолію за їх готовність допомагати дітям, які опинились у складних життєвих обставинах, та запевнив, що обласна державна адміністрація всебічно буде їх підтримувати.

 

Зауважимо, що робота щодо впровадження послуги патронату над дитиною активно проводилася в області, починаючи з 2018 року. Зокрема, організовувалися круглі столи, проводилися навчання, зустрічі, пресконференції, теле- та радіо передачі, поширювалася  інформаційні матеріалів. У червні поточного року питання створення патронатних сімей на Хмельниччині розглядалося на засіданні колегії облдержадміністрації, і за його результатами прийняте розпорядження, яким передбачено створення в області 12 патронатних родин протягом 2021-2022 років.