09.09.2021 — 11:45

Інвентаризація водних об’єктів, лісових ресурсів та об’єктів комунальної власності дозволить віднайти додаткові джерела наповнення місцевих бюджетів – Володимир Білик

Саме громади в першу чергу мають бути зацікавлені у тому, щоб якнайшвидше провести інвентаризацію наявних на території водних і лісових ресурсів та об’єктів комунальної власності, адже це дозволить збільшити надходження до їх бюджетів та максимально раціонально та якісно використовувати природні ресурси надалі. Про це зазначив заступник голови облдержадміністрації Володимир Білик під час сьогоднішнього засідання обласної комісії з інвентаризації водних об’єктів, лісових ресурсів, об’єктів державної та комунальної власності.

Посадовець нагадав, що це завдання було визначене Рішенням РНБО України «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади» та вступило в дію відповідно до Указу Президента України навесні цього року. Саме тому, за словами Володимира Якимовича, сьогоднішнє засідання комісії має на меті аналіз тих кроків, які уже зроблені в області задля його виконання, а також напрацювання подальших планів і шляхів координації дій ОДА, РДА та місцевого самоврядування з представниками управлінь Держгеокадастру, Офісу водних ресурсів, лісівниками, податківцями та іншими фахівцями, що наділені повноваженнями у цій сфері.

Одним із таких кроків, на думку посадовця, має бути створення та налагодження роботи спільних комісій на місцях із залученням представників РДА та територіальних громад. Також першочергові завдання – визначення можливих джерел фінансування робіт з інвентаризації та підготовка для розгляду на сесіях місцевих рад відповідних рішень щодо передачі об’єктів у користування.

“Сьогодні на рахунках громад акумульовано понад  10 млн гривень, що надійшли як відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Це одне із джерел, яке може бути використано для  проведення інвентаризації,” – зазначив Володимир Білик.

У продовження засідання учасники заслухали інформацію профільних фахівців, які звернули увагу очільників райдержадміністрацій та голів громад на важливі моменти, які мають бути враховані при проведенні інвентаризації.  Так, директорка Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Ганна Богданович акцентувала увагу на важливості проведення паспортизації водних об’єктів, що дасть змогу територіальній громаді отримати повну інформацію про стан водойм. Аби виконати цю роботу, вона рекомендувала розглянути можливість укладання громадами угод на розроблення паспортів водних об’єктів та  гідротехнічних споруд з підприємствами, установами та організаціями, які мають відповідні технічні можливості, або з Регіональним офісом водних ресурсів в Хмельницькій області.

Перший заступник начальника управління обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Золотий зауважив, що голови громад мають скласти чітке уявлення про площу ділянок лісів на своїй території та про те, хто є користувачами, адже за кожний гектар лісу до бюджету мають бути сплачені податки. У разі, якщо на території громади є ділянки, які не надані в користування, мають бути встановлені їх межі та ініційоване рішення про надання в постійне користування лісогосподарським підприємствам.

Окремо учасники засідання комісії заслухали також інформацію від представників Регіонального офісу водних ресурсів, ГУ Держгеокадастру в області та Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький).

Підсумовуючи обговорення, Володимир Білик закликав очільників громад активніше долучатися до проведення інвентаризації земельних ділянок та об’єктів комунальної власності на їх територіях, сприяти відповідній роботі  Держгеокадастру,  Регіонального офісу водних ресурсів та інших фахівців, а також обов’язково передбачити у бюджетах на наступний рік відповідне  фінансування таких заходів.