10.09.2021 — 09:43

Якісні дороги – один із найголовніших аспектів розвитку туристичної привабливості Хмельниччини, – Сергій Гамалій

9 вересня голова ОДА Сергій Гамалій ознайомився із ходом робіт на ділянці дороги загального користування місцевого значення О230607 Міцівці — Морозів км 2+900 — км 10+200, де в рамках програми Президента України «Велике будівництво» розпочато поточний середній ремонт.

Нагадаємо, що ця ділянка дорога є надзвичайно важливою для розвитку туристичної інфраструктури області, оскільки веде до села Маліївці, де розташована одна з історичних перлин Хмельниччини – садиба графа Орловського з палацом 18 століття, чудовим парком та штучним водоспадом. Донедавна тут розташовувався дитячий санаторій, але цьогоріч тут було створено Малієвецький обласний історико-культурний музей. З ініціативи голови ОДА та за підтримки Укравтодору і всіх органів влади під’їзд до с.Маліївці вдалося включити до переліку доріг місцевого значення, що будуть відремонтовані за рахунок субвенції з державного бюджету.

Як зазначив заступник директора ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг» Антон Тарасов, за виконання ремонтних робіт на ділянці автодороги відповідає підрядна організація ТОВ «СТЛ+М», а загальна вартість виконання робіт становить більше 41 млн. грн. Загальна протяжність запланованого ремонту дороги складає 7,3 км.

Підготовчі роботи розпочалися на початку вересня, наразі підрядник активно працює у дві зміни – вдень і вночі. На сьогодні уже завершені роботи з корчування середнього чагарника, холодне фрезерування асфальтобетонного покриття фрезою – майже 17 тис. м2, грейдерування з додаванням нового матеріалу. Загальна протяжність виконаних робіт становить 3,0 км. Загалом на цій ділянці планується ремонт та влаштування 36 м труб, улаштування 2,4 км водоскидних споруд та 81 м повздовжніх дренажів.

Окрім того, буде здійснено посилення дорожнього одягу щебенево-піщаною сумішшю, влаштування вирівнюючого шару покриття із асфальтобетонної суміші (1625,5 т) та верхнього шару покриття товщиною 5 см, ґрунтових з’їздів з щебеневим та асфальтобетонним покриттям. Також будуть влаштовані кишені для зупинки автобусів, 2 посадкових майданчики та 224 м2 доріжок і тротуарів і забезпечено належну організацію дорожнього руху завдяки встановленню дорожніх знаків, напрямних пластикових стовпчиків та металевої бар’єрної огорожі.

Голова ОДА Сергій Гамалій зазначив, що відновлення цієї дроги важливе не лише для жителів краю, а й для туристів з усіх куточків країни та світу. Популяризація Хмельниччини і перетворення її визначних пам’яток в туристичні магніти повинне супроводжуватись побудовою розвиненої дорожньої інфраструктури із комфортними умовами доїзду до них.