10.09.2021 — 12:36

Результати брифінгу щодо ситуації з COVID-19 та ходу вакцинальної кампанії у Хмельницькій області. ВІДЕО

Сьогодні в облдержадміністрації під час брифінгу для журналістів в.о.генерального директора ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Микола Габрикевич та заступниця директора Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОДА Дарія Басюк розповіли про ситуацію з COVID-19 та хід вакцинальної кампанії у Хмельницькій області.

Головні тези брифінгу:

➡ Після періоду відносного спаду захворюваності на COVID-19 в області наразі спостерігається черговий підйом: якщо в липні було зареєстровано близько 300 випадків хвороби, то в серпні зареєстрували вже 1163 випадки. З серпня кількість людей, що захворіла, майже втричі перевищує кількість тих, хто одужав. Тенденція спостерігається і сьогодні: за позаминулу добу було виявлено 130 випадків, станом на сьогоднішній ранок – 190. При цьому за вчора одужали лише 46 осіб. На жаль, за минулу добу зареєстровано також 7 летальних випадків.

➡  Зростання захворюваності спостерігається на всій території області, проте дещо інтенсивнішим цей процес є на території Кам’янець-Подільського району, що може бути пов’язано із високою туристичною активністю в регіоні.

➡  Вакцинація є важливим методом боротьби з поширенням COVID-19, адже значно знижує ризик захворіти, а також запобігає  важкому перебігу хвороби. В середньому за добу в області вакцинується 4-6 тисяч осіб. В області наявні всі вакцини у достатній кількості. Випадки хвороби серед вакцинованих зареєстровані, проте захворювання протікає у більш легкій формі. За минулу в області зробили  4875 щеплень, всього з початку вакцинальної кампанії зроблено 311574 щеплення.

➡   Дані лабораторних досліджень свідчать про те, що в області активно циркулює штам коронавірусу “Дельта”. Якщо в квітні з 80 проб цей штам був підтверджений лише в 1 випадку, то зараз за попередніми результатами досліджень, які виконувалися на тестсистемах лабораторією ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”, зазначений штам виявлено у всіх 45 відібраних пробах. Про значне поширення штаму “Дельта” свідчить і симптоматика захворювання – більш короткий інкубаційний період, вища швидкість поширення, наявність симптомів з боку шлунков-кишкового тракту, тощо. Дуже важливо при появі таких симптомів якнайшвидше звернутися до лікаря, аби провести тестування на COVID-19. Це дозволить вчасно обмежити коло спілкування хворого та зменшити поширення вірусу в його оточенні.

➡ Зростає кількість закладів освіти в області, де від COVID-19 щепилися понад 80% працівників. Наразі це 43 заклади загальної середньої освіти та 3 заклади спеціальної середньої освіти. Це дозволить їм продовжити освітній процес у штатному режимі у разі посилення карантинних обмежень через зростання захворюваності. Лише за 8-9 вересня 792 особи з числа працівників освіти вирішили вакцинуватися. За сприяння Департаменту охорони здоров’я ОДА було організовано роботу мобільних бригад, в тому числі і в закладах освіти, завдяки чому і вдалося активізувати цей процес.

➡ За індикаторними показниками поширення COVID-19 Хмельниччина, як і вся Україна наближається до переходу до “жовтого” рівня карантинних обмежень. Рішення про це може бути ухвалене на засіданні  Державної комісії з ТЕБ і НС, засідання якої має відбутися невдовзі. На Хмельниччині наразі перевищено коефіцієнт виявлення випадків інфікування – 7% при нормі 4%, рівень захворюваності 77 випадків на 100 тис. захворюваності при нормі 75.