10.09.2021 — 23:29

У Кам’янці-Подільському відбулося урочисте відкриття І Хмельницького кінофестивалю

В добрий час, І Хмельницький кінофестиваль! Такими словами привітав гостей кінофестивалю голова облдержадміністрації Сергій Гамалій на церемонії урочистого відкриття, яка відбулася сьогодні в славетному Кам’янці-Подільському.

Започатковано кінофестиваль з метою популяризації українського кіно, підтримки молодих діячів у сфері кінематографії і розвитку кіноіндустрії в Україні, а також популяризації унікальних локацій Хмельницької області серед кінематографічної спільноти України та світу.

“Локації нашої області, такі як Кам’янець-Подільский, Самчики, дуже знані, тут знімалися багато фільмів, адже такі чудові краєвиди і велична архітектура завжди приваблювали знаних режисерів та продюсерів та надихали їх на створення шедеврів, – зауважив Сергій Гамалій. – Цим кінофестивалем ми хочемо дати новий імпульс українській кіноіндустрії та показати, що саме в нас можна знімати найкращі фільми. Цьогоріч ми відзначаємо 30-річчя Незалежності нашої рідної України, і саме 30 українських фільмів на честь цієї визначної дати ми вирішили включити до програми фестивалю”.

Користуючись нагодою, голова адміністрації висловив вдячність Держкіно України та його очільниці Марині Кудерчук за підтримку у проведенні кінофестивалю, членам журі, які знайшли час для перегляду конкурсних робіт, а також усім меценатам, завдяки  яким вдалося втілити в життя цей чудовий проєкт.

В свою чергу пані Марина також привітала гостей кінофестивалю, та відзначила, що дуже символічно, що ця подія відбувається саме напередодні  Дня українського кіно. Вона висловила сподівання, що Хмельницький кінофестиваль приверне увагу до кінолокацій Хмельниччини та стане поштовхом для створення нових фільмів.

Цього вечора червоною доріжкою кінофестивалю пройшли як відомі українські актори, продюсери, сценаристи та режисери, так і талановита молодь, яка вже невдовзі впевнено заявить про себе в сфері українського кіно. Також на відкриття завітали голова Держкіно України Марина Кудерчук, народні депутати, представники обласної влади та інші поважні гості.

Початок церемонії став справжнім сюрпризом для усіх присутніх: відомий виконавець Олександр Кривошапко подарував гостям свою пісню, яка відтепер буде офіційним гімном фестивалю.

Загалом для участі у кінофестивалі було надіслано 170 робіт. З них відібрано 15 короткометражних фільмів, 5 повнометражних фільмів, 9 кінострічок, знятих на території Хмельниччини. Ще одну роботу презентують поза конкурсом.

До складу журі кінофестивалю увійшли: Остап Ступка – народний артист України, Павло Сушко – голова підкомітету у сфері кінематографу, Анна Мачух – виконавчий директор Одеського кiнофестивалю, Денис Тарасов – відомий режисер, Поліна Толмачова – членкиня Ради з державної пiдтримки кiнематографiї, експертка з кiномаркетингy, Тарас Босак – продюсер та Вікторія Ярмощук – виконавчий директор Асоціації «Українська Кіно-асоціація».

Переможці отримають дипломи та грошові винагороди: кращий фільм Національної конкурсної програми повнометражних фільмів – 30 000 грн, за найкращий фільм Національної конкурсної програми короткометражних фільмів – 15 000 грн, за найкращий фільм, який знятий на території Хмельницької області – 10 000 грн. Також буде обрано Гран Прі, яке визначатиметься глядачами.

Окрім кінопоказів в межах фестивалю відбудуться панельні дискусії та воркшопи від Ярослава Войцешека, Поліни Толмачової, Ольги Сторожук, Олександра Недбаєва та Ukrainian Film School.

Організатори фестивалю – Хмельницька обласна державна адміністрація, громадська організація “Хмельницька кінокомісія” та Державне агентство України з питань кіно.

Конкурсну програму фестивалю глядачі зможуть безкоштовно побачити у кінотеатрах Хмельницького та Кам’янця-Подільського. У Шепетівці та Красилові відбудуться покази просто неба.

Детальніше з програмою кінофестивалю можна ознайомитися за посиланням: https://khmfilmfest.com.ua/