14.09.2021 — 16:28

Сергій Гамалій: відновлення аеропорту – один із пріоритетних напрямків роботи влади області та міста

Відновлення функціонування КП “Аеропорт Хмельницький” – це один із пріоритетних напрямків роботи влади області та міста, адже він є важливим чинником у розвитку транспортної інфраструктури Хмельниччини. Саме тому сьогодні голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій разом із його заступником Сергієм Ткачуком провели зустріч з керівниками турецької компанії YILDIZLAR İNŞAAT VE TİCARET A.Ş. – ENEZ INŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Для більш конструктивного діалогу з іноземними гостями Алі Бару – генеральним директором Елдезар Груп, Хідаєтом Зорлу – власником компанії Енез Груп, долучились голова обласної ради Віолета Лабазюк та її перший заступник Володимир Гончарук, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин та директор  КП «Аеропорт Хмельницький» Валерій Сорока.

Також до робочої зустрічі приєднались Володимир Пахній – голова правління ГС «Міжнародний центр сприяння підприємництву», Вадим Внуков – заступник голови правління ГС «Міжнародний центр сприяння підприємництву», Іван Сторожук – представник ДП «Держзовнішзв’язок» та Олександр Бортник – перший заступник директора ДП Центр інформаційно-технічної безпеки.

На початку зустрічі Сергій Гамалій надав присутнім інформацію щодо діяльності Хмельницького аеропорту та стану його на сьогоднішній день. Посадовець наголосив, що влада відкрита для співпраці з інвесторами та готова розглядати усі пропозиції, які дозволять реалізувати кінцеву мету: повноцінне відновлення роботи аеропорту, на яке, за оцінками експертів, необхідно залучити близько 2 млрд грн.

У свою чергу керівники іноземних компаній розповіли про свій досвід у цій сфері. Так, за словами поважних гостей, за три роки компаніями реалізували два великих будівельних проєкти в Туреччині: військовий аеропорт за стандартами НАТО у місті Іспарта та аеропорт у місті Даламан. Також у доробку є чимало спільних успішних інфраструктурних проєктів, які реалізовано в країнах Азії та Африки.

На Хмельниччині представники турецьких компаній виявили бажання інвестувати кошти в розбудову нового великого терміналу, щоб аеропорт мав змогу займатись як вантажними, так і пасажирськими перевезеннями. Наразі іноземці готові інвестувати близько 200 млн $.

Заступник голови ОДА Сергій Ткачук зосередив увагу учасників зустрічі на можливих механізмах залучення іноземні інвестиції, адже може розглядатися фінансування під місцеві чи державні гарантії або на умовах державно-приватного партнерства.

“Наразі потрібно здійснити техніко-економічне обґрунтування запропонованого інвестиційного проєкту, визначити спільну доступну модель залучення та повернення коштів,” – зазначив Сергій Гамалій й вкотре наголосив, що відновлення роботи аеропорту дуже важливе для розвитку області.

За результатами спілкування учасники зустрічі домовилися виконати більш детальні розрахунки щодо обсягів можливих інвестицій і механізмів їх залучення та вже за кілька місяців більш предметно розглянути умови співпраці.

Довідково. Хмельницький Аеропорт розташований на відстані 7 км на південний захід від м. Хмельницький, загальною площею земельної ділянки 134,8 га, злітно-посадковою смугою розміром 2200 х 42 м з твердим покриттям. Аеропорт у м. Хмельницький розпочав діяльність у 1952 році внаслідок утворення окремої ескадрильї, яка входила до складу 98 загону Чернівецького авіапідприємства Українського управління цивільної авіації, що проіснувала до 01 жовтня 1971 року. У 1984 році з нього було виконано перший авіарейс. У 1991 році на Хмельницькому аеропорту діяли вантажний та пасажирський термінали, а також митний пост.

Протягом 1994-2009 років пасажиропотік Хмельницького аеропорту становив 80 тис. пасажирів (в середньому 5300 осіб на рік), вантажопотік – 2 тис. т вантажів (133 т щорічно) та загалом здійснено 5500 рейсів (366 рейсів на рік або 1 рейс щодня).