14.09.2021 — 16:51

На Хмельниччину прибули представники тимчасової міжвідомчої комісії на чолі з Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом

З метою розслідування випадку масового отруєння дітей у Хмельницькому навчально-виховному об’єднанні №1 “Школа -дитячий садок” сьогодні на Хмельниччину прибули представники тимчасової міжвідомчої комісії на чолі з Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом.

Робота комісії розпочалася з оперативної наради за участі голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислави Магалецької, Головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, заступника Керівника Офісу Президента України Юлії Соколовської та інших представників профільних міністерств та відомств, а також голови ОДА Сергія Гамалія та його заступників, першого заступника начальника ГУ Держпродспоживслужби в області Олександра Садов’юка.

Насамперед члени комісії заслухали звіт щодо обставин, котрі передували спалаху, а також інформацію про стан дітей, які перебувають у лікарні.

«Саме тоді, коли держава докладає максимум зусиль та впроваджує наймасштабнішу реформу шкільного харчування в країні, недбалість окремих керівників закладів освіти й бездіяльність посадовців органів місцевого самоврядування ставлять під загрозу здоров’я дітей, їхніх батьків та освітян», – сказав Сергій Шкарлет. За словами очільника Міністерства, така ситуація є неприйнятною. Тому будуть детально з’ясовуватися всі обставини та рівень відповідальності за це службових осіб. Відтак, з метою недопущення подібних випадків пан Міністр ініціював проведення комплексної перевірки всіх закладів освіти Хмельницької області щодо дотримання санітарного регламенту.

Поряд з цим, Сергій Шкарлет висловив окрему подяку голові ОДА Сергію Гамалію за конструктив та максимальне сприяння в розслідуванні ситуації, а також ГУНП в області за оперативне реагування на ситуацію.

В свою чергу, голова адміністрації Сергій Гамалій зазначив: “Вважаю за необхідне провести усі можливі заходи задля посилення безпеки дітей та освітян краю, аби уникнути подібних масових харчових отруєнь. Перебіг даної ситуації триматиму на особистому контролі, щоб наші діти мали змогу безпечно навчатися та харчуватися в освітніх закладах області, а батьки були спокійні, що їхні діти навчаються в належних умовах, з дотриманням гігієнічних норм та стандартів”.

Далі учасники наради виїхали безпосередньо до навчального закладу, аби поспілкуватися з керівництвом закладу та батьками постраждалих дітей.

“Наразі ми будемо чекати остаточних результатів обставин слідства, але вже сьогодні ми бачимо, що у навчальному закладі порушено багато норм і стандартів безпечного освітнього середовища. Тому наша комісія вимагала від засновників закладу, перш за все, на час слідства відсторонити людей, які допустили цю ситуацію. На цьому випадку ми маємо закцентувати увагу усієї країни та усіх відповідальних осіб,” – сказав Міністр освіти і науки України.

Варто відмітити, що на сьогоднішній день проведено тільки частину аналізів. Наразі триває  робота щодо знищення небезпечних продуктів, проводиться лікування працівників, у яких було виявлено золотистий стафілокок. Далі буде повторно проведений увесь спектр необхідних аналізів, щоб переконатися у тому, що в харчоблоці і школі немає збудників інфекційних хвороб. Наразі навчальний заклад перебуває на карантині до 22 вересня. Впродовж цього періоду буде перевірений увесь ланцюжок поставок і харчових продуктів, логістика їх доставки та умови зберігання, аби унеможливити потрапляння збудників захворювань в інші навчальні заклади області.

Окрему увагу буде приділено питанню достовірності наданих медичних довідок.